Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Zelenski: “Rússia és un mal que només pot ser vençut al camp de batalla”

El president ucraïnès assegurà que aquesta setmana és “crucial”

El cap d’Estat participarà per videoconferència a la cimera de l’OTAN a Madrid

Les forces d’“invasió russes continuen bombardejant les ciutats ucraïneses, cosa que demostra que Rússia és un mal que només es pot aturar al camp de batalla”, ha dit el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, en l’habitual videomissatge que adreça cada nit a la nació.

“Com vaig predir, Rússia està molt nerviosa per la nostra activitat. Novament ha bombardejat Khàrkiv i Odessa; novament ha desplegat intents brutals d’accions ofensives al Donbass”, ha constatat Zelenski, segons recull l’agència local Ukrinform.

“Aquest és un mal que només pot ser apaivagat al camp de batalla. Estem defensant Lissitxansk  i Sievierodonetsk. Tota aquesta regió [Lungansk, a l’est del país] és la més difícil, aquí hi ha les batalles més dures”, ha subratllat.

L’exèrcit rus va continuar ahir els bombardejos contra aquestes dues poblacions, els únics enclavaments que romanen encara en mans ucraïneses a la regió de Lungansk, fronterera amb Rússia.

En aquest sentit, Zelenski ha constatat que en aquesta zona hi ha “els combats més durs”. “Però els nostres valents nois i noies són allà. Els ocupants reben respostes a les accions contra nosaltres. Estic agraït a la tasca de l’exèrcit i de la intel·ligència”, ha afegit el cap d’Estat ucraïnès.

Zelenski ha recordat que Ucraïna espera aquesta setmana la decisió dels líders vint-i-set, que podrien confirmar el seu país com a candidat a entrar a la Unió Europea (UE). “Els pròxims dies de la setmana també estaran ocupats. Avancem cap a la decisió principal del Consell Europeu, que s’adoptarà el divendres”, ha assenyalat.

“Pas a pas, travessem una setmana crucial i fem tot el possible tots els dies perquè ningú tingui dubtes que Ucraïna mereix la candidatura. Hem demostrat tots els dies que ja som part d’un espai europeu unit, diria fins i tot, de valor”, ha reivindicat.

Ucraïna va ser envaïda per Rússia el passat 24 de febrer i Moscou ja controla gairebé el 20% del territori ucraïnès.

Zelenski parlarà a la cimera de l’OTAN per videconferència

EFE


El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, intervindrà a el pròxima cimera de l’OTAN que se celebrarà a Madrid els dies 29 i 30 de juny, però ho farà per videoconferència, segons ha confirmat Ihor Zhovkva, sotscap de l’oficina presidencial.

“El president d’Ucraïna ha estat convidat a participar a la cimera a través d’un enllaç de vídeo. El president parlarà a la primera sessió d’aquesta cimera, és a dir, la sessió inaugural, a la qual assistiran els 30 líders, els aliats de l’OTAN”, ha destacat Zhovkva, segons l’agència local Ukrinform.

El portaveu ha explicat que a la trobada els aliats preveuen adoptar un nou concepte estratègic en matèria de defensa amb la qual encarar la dècada vinent.

En aquesta reunió s’aprovarà una declaració final i, segons Zhovkva, la situació d’Ucraïna, tindrà un paper destacat en aquests documents.

S’espera que la cimera de Madrid, a la qual assistiran uns 40 líders mundials, entre els dels països membres i els convidats, i 5.000 assistents, marqui el rumb de l’aliança militar per a la dècada vinent en un moment en què l’OTAN encara la invasió russa d’Ucraïna.

Zhovkva també ha avançat que el president Zelenski participarà a la cimera del Grup dels Set (G7) la setmana vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.