Economia

Ryanair cancel·la setze vols amb origen o destinació a Catalunya

La tercera jornada de vaga provoca endarreriments a vuit vols a l’aeroport del Prat i quatre a Girona

La protesta dels tripulants de cabina obliga l’aerolínia a anul·lar una quarantena d’operacions a l’Estat espanyol i endarrereix més de 200 vols

La tercera jornada de vaga dels tripulants de cabina de Ryanair ha obligat la companyia a cancel·lar setze vols que tenien com a origen o destinació aeroports catalans aquest diumenge, segons el sindicat USO, una de les organitzacions que convoquen l’aturada.

En la tercera jornada de vaga a l’aerolínia irlandesa no s’han enlairat 14 vols que havien de sortir o aterrar a Barcelona-El Prat i també s’han quedat a terra dos trajectes programats a l’aeroport de Girona-Costa Brava. El balanç provisional  fins a la una del migdia era de sis vols  anul·lats amb sortida de Barcelona i sis més que hi tenien l’arribada.

Fins a les set del vespre la protesta també ha provocat el retard de vint-i-tres vols a l’aeroport de Barcelona (9 de sortida i 14 d’arribada) dotze al de Girona (quatre sortides i vuit arribades).

Les cancel·lacions i els retards han provocat les queixes d’alguns dels afectats a l’aeroport de Barcelona.

La vaga afecta altres aeroports de l’Estat i coincideix avui amb altres a Bèlgica, França i Portugal.  En total, fins a les set s’han cancel·lat un total de 54 vols amb origen o destí a aeroports espanyols i 208 han patit retards. Amb aquestes últimes dades s’eleven a 129 els vols anul·lats des de divendres a tot l’Estat i a més de 300 els vols afectats per retards.

Ahir dissabte, l’aerolínia de baix cost ja va haver de cancel·lar dos vols a Barcelona i dos més a Girona per la segona jornada vaga i es van registrar retards 18 vols, dels quals 16 a la capital catalana.


L’aerolínia minimitza la incidència de la vaga
Ryanair ha admès “petites alteracions” per la vaga dels treballadors dels darrers dies, que considera “menor i poc secundada pels tripulants de cabina”. L’aerolínia atribueix la majoria d’incidències a la vaga dels treballadors del control aeri de Marsella i a “tempestes elèctriques al sud d’Europa”. Tot i això, ha assenyalat en un comunicat que “menys del 2% dels 9.000 vols de Ryanair programats per a aquest cap de setmana s’han vist afectats”.

En canvi, la secretària general d’USO a Ryanair, Lidia Arasanz, ha atribuït les incidències a la vaga dels tripulants de cabina i ha exigit a l’empresa que “compleixi la legislació espanyola i acati les resolucions judicials i que s’assegui a negociar el conveni”.

Els sindicats USO i Sitcpla han convocat sis jornades de vaga (els dies 24, 25, 26 i 30 de juny, i 1 i 2 de juliol) per pressionar Ryanair perquè apliqui drets laborals bàsics, com dies de vacances i dret de vaga, i les sentències judicials, així com aconseguir tancar un conveni i unes condicions de treball dignes.

A la vaga estan convocats els 1.890 treballadors de Ryanair i de les agències de contractació Crewlink i Workforce de les deu bases espanyoles: Madrid, Màlaga, Barcelona, Alacant, Sevilla, Palma de Mallorca, València, Girona, Santiago de Compostel·la i Eivissa.