Economia

Unió Europea

L’euro frega la paritat amb el dòlar

La moneda europea es canvia a 1,0083 dòlars als mercats i el BCE fixa el canvi de referència en 1,0098 dòlars

Brussel·les rebaixarà la previsió de creixement i incrementarà les estimacions d’inflació

L’euro ha caigut al seu valor mínim des del desembre de 2002 i ja frega la paritat amb el dòlar.

Cap a les cinc de la tarda la moneda europea es cotitza a 1,0083 dòlars, gairebé una centèsima menys que durant les últimes hores de negociació europea del mercat de divises de la jornada anterior.

La moneda única europea s’ha canviat en una banda de fluctuació entre els 1,0054 i 1,0166 dòlars.

El Banc Central Europeu (BCE) ha fixat el canvi de referència de l’euro en 1,0098 dòlars.

Els inversors es refugien en la divisa nord-americana pel temor a una possible recessió i davant la inflació. A la Xina, els preus de consum han pujat un 2,5% interanual al juny i els de producció han augmentat un 6,1% al mateix mes.

Menys creixement i més inflació a la UE

Agències

La Comissió Europea (CE) ha anticipat que retallarà les seves estimacions de creixement per a l’eurozona i la Unió Europea (UE) aquest any i el següent a les previsions macroeconòmiques que publicarà aquest dijous. Brussel·les també preveu incrementar les seves projeccions d’inflació.

En l’última actualització de les seves previsions, l’executiu comunitari ja va rebaixar al maig fins al 2,7% l’estimació de creixement del PIB a l’Eurozona i de la UE, en tots dos casos 1,3 punts menys que en el càlcul anterior. La CE calculava aleshores una expansió del 2,3 % per al 2023 a les dues zones.

Al mes de maig Brussel·les estimava que la inflació a finals d’any tancaria amb un increment mitjà del 6,1 %  a la zona euro i del 6,8 % en el conjunt del bloc.