Política

Estònia

El Parlament estonià avala el nou govern de coalició tripartit

La primera ministra en funcions, Kaja Kallas, continuarà al capdavant de l’executiu

El nou gabinet, que prendrà possessió dilluns, està format a parts iguals per membres de tres partits

El Parlament d’Estònia (Riigikogu) ha aprovat aquest divendres la formació d’un govern de coalició tripartit liderat per la primera ministra en funcions, Kaja Kallas, que va dimitir dijous com a pas previ a formalitzar el nou executiu.

En una sessió extraordinària, el Riigikogu ha avalat per 52 vots a favor i 26 en contra la coalició del  liberal Partit Reformista de Kallas amb el conservador Partit de la Pàtria (Isamaa) i els socialdemòcrates.

El nou executiu estarà integrat per 15 ministres, que les tres formacions es repartiran a parts iguals.

Segons mitjans locals, quatre dels ministres designats continuaran als càrrecs que ja ocupaven. Altres sis són diputats que no tenen experiència prèvia al govern i cinc no són membres del Riigikogu.
Set dels 15 integrants de l’executiu són dones, inclosa la primera ministra.

D’entre les carteres considerades més importants, Hanno Pevkur, del Partit Reformista, ocuparà la de Defensa, i el seu company de files Keit Pentus-Rosimannus continuarà al capdavant de Finances.

Urmas Reinsalu, del Partit de la Pàtria, es farà càrrec del ministeri d’Exteriors i Lea Danilson-Järg assumirà la cartera de Justícia. El socialdemòcrata Lauri Läänemets serà el ministre d’Interior.

Segons mitjans estonians, Läänemets és responsable d’una part del programa de govern de la nova coalició, que pretén prohibir l’expedició de llicències d’armes a ciutadans russos i bielorrussos, i fins i tot revocar les ja existents.

El nou govern prendrà possessió dilluns, després que Kallas presenti els ministres davant el President d’Estònia, Alar Karis.

Després de destituir els set ministres del seu anterior soci de coalició, el centreesquerrà Partit de Centre, per una disputa sobre polítiques d’ajuda a les famílies, Kallas ha liderat un govern en minoria des del passat 3 de juny.