Medi ambient

estats units

Millora la situació de l’incendi pròxim al parc de Yosemite

El foc, que es va iniciar divendres passat al Comtat de Mariposa, ja ha devastat més de 7.310 hectàrees

Els bombers han controlat aquest dimarts un quart de l’incendi pròxim al parc nacional de Yosemite que es va iniciar el divendres passat a Califòrnia i ha devastat fins a aquest dimarts més de 7.310 hectàrees en el Comtat de Mariposa, segons ha informat l’agència estatal CalFire.

“Les quadrilles continuen proporcionant defensa d’estructures”, ha afirmat aquest dimarts l’agència, que manté tancades més d’una dotzena de camins en el Bosc Nacional de la Serra.

CalFire ha afegit que la sequera persistent, el material combustible i la mortalitat d’arbres continuen contribuint a la propagació de l’incendi Oak –nom amb el qual s’ha batejat aquest incendi–, controlat en un 26% fins al moment.

CalFire ha indicat que durant la nit passada els nivells d’humitat van ser lleument més alts, al mateix temps que el fum causat per l’incendi ha disminuït la visibilitat al nord de l’àrea en flames.

Les autoritats han confirmat danys en 41 estructures residencials o comercials, i CalFire ha mobilitzat 24 helicòpters, 302 camions d’autobombes, 82 retroexcavadores, 68 camions amb cisternes i gairebé 3.000 bombers.

L’incendi forestal prop del parc nacional de Yosemite ha continuat estenent-se i el seu fum ja va arribar dilluns a l’àrea de la Badia de San Francisco, situada uns 250 quilòmetres a l’oest de l’àrea afectada.

Milers de residents han escapat de l’incendi, un dels cinc actualment actius a Califòrnia, en els vessants de Sierra Nevada, una regió que experimenta la pitjor sequera en dècades.

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, ha declarat una emergència estatal en aquest comtat on més de 3.000 persones han abandonat les seves cases. El servei d’electricitat en l’àrea es va interrompre el divendres.

Les autoritats han ordenat l’evacuació en alguns sectors del Comtat de Mariposa al sud i a l’est d’on les flames continuen propagant-se fora de control.

Califòrnia, igual que la major part dels Estats Units, ha experimentat setmanes de temperatures molt altes, i en anys recents aquest estat en la costa Oest ha estat escenari d’incendis forestals més extensos.

El denominat “incendi Roure” –Oak en anglès– va començar mentre els bombers feien progressos en la seva batalla contra un altre incendi anterior, denominat Washburn, que va cremar en les proximitats d’un bosc de sequoies gegants en l’extrem sud del parc nacional de Yosemite.

“La vegetació és molt receptiva a nous incendis puntuals a causa del clima càlid i sec i a la sequera. Els combustibles pesats, els vents forts i la baixa humitat també influeixen en el comportament del foc”, ha assenyalat l’agència californiana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.