Economia

Turisme i serveis donen impuls a l’economia

El PIB català va créixer un 4,8% interanual en el segon trimestre d’enguany

El PIB català va avançar un 1,5% en el segon trimestre respecte a la dada registrada entre el gener i el març d’enguany, i un 4,8% si es compara amb el mateix tram de l’any passat. Així posa de manifest l’estimació que elabora l’Idescat i que recull la Nota de Conjuntura Econòmica del Departament d’Economia i Hisenda. Segons aquesta dada provisional, el creixement va ser més intens que en el primer trimestre (0,3%)i també superior al del conjunt de l’economia espanyola (1,1%) i el de la zona euro (0,7%). L’anàlisi de les dades indica que va ser el dinamisme dels serveis (un 7% interanual), al seu torn impulsats per la represa del turisme, el que va empènyer l’activitat i que possiblement serà clau encara uns mesos.

Segons Economia, aquest avanç de l’activitat representa una millora significativa, que permet consolidar la recuperació i continuar tancant la bretxa respecte de la situació prepandèmia.

En clau interanual, l’economia catalana avança per sobre del conjunt de la zona euro (4%) i de països de l’entorn com França (4,2%) o Itàlia (4,6%), però queda per sota del progrés del conjunt de l’economia de l’Estat, que va ser del 6,3%. Els experts de l’Idescat expliquen aquest diferencial “pels forts creixements dels PIB català i de la zona euro ara fa un any, quan l’economia catalana va créixer un 3,3% intertrimestral i la zona euro un 2,1%, mentre que l’economia espanyola ho va fer només un 1,1%”. Això ha provocat, aclareixen, que l’increment interanual sigui més suau perquè es parteix d’una base superior.

Entre la resta de dades macroeconòmiques que destaca la Nota de Conjuntura Econòmica, n’hi ha la de l’atur, que s’ha reduït fins al 9,3% en el segon trimestre, el valor més baix des de l’any 2008, i la de la inflació, enfilada fins a màxims de les darreres dècades en un 9,7% a causa de l’encariment de l’energia, la crisi de subministraments i els conflictes geopolítics. Aquest factor, associat a la guerra a Ucraïna i als temors a una nova recessió, estan impactant negativament en la confiança dels agents econòmics. Amb tot, la fi de les restriccions sanitàries ha permès mantenir la recuperació econòmica.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.