Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Johnson visita Kíiv per sorpresa el dia de la independència

El primer britànic reitera el suport del seu govern al país i anuncia un nou paquet d’ajuda militar

El Regne Unit prescindeix dels hidrocarburs russos abans del previst

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha viatjat aquest dimecres a Kíiv, en una visita que no havia anunciat amb antelació, per mostrar el suport del seu govern als ucraïnesos, que aquest dimecres celebren l’aniversari de la seva independència.

“El que passa a Ucraïna ens afecta a tots. Per això estic avui a Kíiv. Per això el Regne Unit continuarà estant al costat dels nostres amics ucraïnesos”, ha dit Johnson a les xarxes socials, on ha publicat una fotografia on surt al costat del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski.

Coincidint amb la seva visita, Johnson ha anunciat el lliurament a Ucraïna d’un paquet addicional de 2.000 drons i míssils de seguiment valorat en 54 milions de lliures (64 milions d’euros). Aquesta material “permetrà a Ucraïna rastrejar i fixar objectius entre les forces invasores russes amb més efectivitat”, detalla en un comunicat l’oficina oficial de l’encara cap de l’executiu britànic.

Com a part de la seva visita a Kíiv, la tercera des que va començar la invasió de Rússia –i probablement l’última com a cap de govern–, Johnson ha fet una crida a la comunitat internacional perquè mantingui el suport al govern ucraïnès per “defensar la seva sobirania”.

“Durant els últims sis mesos, el Regne Unit s’ha mantingut colze a colze al costat d’Ucraïna, ajudant que aquest país sobirà es defensi a ell mateix d’una invasió bàrbara i il·legal”, ha subratllat.

Des del febrer, Londres ha dedicat més de 2.300 milions de lliures (2.730 milions d’euros) a paquets d’ajuda militar i financera perquè Kíiv faci front als atacs russos.

El primer ministre britànic esgota els últims dies del seu mandat, abans que a principis de setembre el guanyador de les primàries del Partit Conservador el succeeixi a Downing Street.

En la seva “visita final” a Ucraïna –segons la descriu el seu gabinet–, Johnson ha rebut el “més alt guardó que pot ser ofert a un estranger” en aquest país, l’Ordre de la Llibertat, en agraïment pel seu “ suport incondicional a la llibertat d’Ucraïna”.

El Regne Unit va deixar d’importar petroli i gas russos al juny

EFE

El Regne Unit va deixar d’importar per complet al juny petroli refinat, cru, gas, i carbó des de Rússia, per primera vegada des que van començar els actuals registres de l’Oficina Nacional d’Estadístiques britànica (ONS), al gener de 1997, segons ha informat aquest dimecres l’organisme.

L’executiu del primer ministre Boris Johnson ha complert abans del previst els seus objectius d’acabar amb la compra de petroli rus abans de la fi d’aquest any i les importacions de gas natural liquat tan aviat com fos possible, mentre que les importacions totals de béns russos han caigut un 96,6 %.

El 2021, abans de la invasió d’Ucraïna, Rússia era el major proveïdor de petroli refinat del Regne Unit –les seves importacions representaven el 24,1 %–, i enviava també el 5,9 % del cru i el 4,9 % del gas que utilitzava el Regne Unit.

L’ONS remarca que la caiguda de les compres d’energia russa ha estat “del 100 %” respecte als dotze mesos previs a febrer –data de la invasió russa–, quan el Regne Unit comprava a Moscou una mitjana de 499 milions de lliures al mes en combustibles (590 milions d’euros).

Les importacions totals de béns des de Rússia van caure al juny fins a només 33 milions de lliures (39 milions d’euros), també la menor xifra dels registres moderns. Aquest descens s’ha accelerat per les tarifes addicionals i restriccions que ha imposat l’executiu.

Al març, van entrar en vigor aranzels del 35 % per a una llista de productes russos que es va ampliar a principis de juny. A l’abril es va prohibir qualsevol compra de ferro i alumini i a finals de juny es va anunciar la prohibició d’importar or des de Rússia.

Les sancions establertes pel govern britànic han portat les companyies importadores a buscar fonts alternatives, segons constata l’ONS, que informa d’increments en les compres de combustibles d’Aràbia Saudita, Països Baixos, Bèlgica i Kuwait.

La patronal Offshore Energies UK ha informat avui que la producció nacional de gas al Regne Unit s’ha disparat en la primera meitat d’aquest any un 26 % respecte del mateix període del 2021, una producció “suficient per escalfar gairebé 3,5 milions de llars durant un any”, segons descriu en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.