Opinió

Sí a l’economia de mercat, però ben regulada i controlada

Soc dels que crec en l’economia de mercat, en què les decisions es prenen a partir de la interacció entre l’oferta i la demanda. És basa en la lliure competència, que és el sistema que aconsegueix la utilització de recursos més eficient, ja que fomenta la innovació, la millora contínua i més satisfacció del consumidor per qualitat i preu.

L’alternativa és l’economia planificada, en què les principals decisions econòmiques les pren l’Estat, i que s’ha demostrat, ja sigui a Cuba o a Corea del Nord, que és un sistema amb importants deficiències.

De tota manera, en qualsevol sistema econòmic sempre hi ha persones disposades a cometre fraus. I en l’economia de mercat com que la competència fa que els marges s’estrenyin, hi ha qui pot estar temptat de buscar avantatges amb pràctiques il·legals.És el cas dels càrtels, que són acords entre empreses per manipular preus com si fos un monopoli, repartir-se concursos públics o enganyar els consumidors.

Com que aquests perills existeixen, cal que els governs estableixin regulacions i les controlin bé ja que, a més dels possibles fraus, el lliure mercat pot produir a més a més errors i situacions d’injustícia social o impactes mediambientals negatius.

Un exemple del que passa quan el mercat no està ben regulat el tenim en la crisi global del 2008, que va estar causada, entre altres factors, per la desregulació financera que hi va haver en els anys anteriors.

I a més d’una bona regulació cal sancionar els defraudadors. A l’antiga Roma ja hi havia lleis per regular el mercat i, per exemple, l’any 301 a qui vulnerava l’Edicte de Preus de Dioclecià se’l castigava amb la pena de mort.

Avui dia, però, en països com el nostre les sancions tenen imports molt baixos comparats amb els guanys que han obtingut els defraudadors i, a més, triguen molts anys a confirmar-se judicialment.

Per tant, cal defensar bé el mercat amb bones lleis, que s’apliquin bé, i amb sancions ràpides i dissuasives (multes d’imports elevats, inhabilitació...). En aquest àmbit, és fonamental el paper de les autoritats de competència (a Catalunya, l’Autoritat Catalana de la Competència), que han de vetllar pel correcte funcionament competitiu dels mercats. Com que és molt difícil descobrir els fraus en aquest àmbit, cal protegir les denúncies anònimes, que avui són la principal via per descobrir les males pràctiques. També dona bons resultats la figura de la clemència, que és el perdó de la primera empresa que abandona un càrtel i ho denuncia a les autoritats.

I cal reforçar els comportaments ètics, tant en l’educació com en els valors de les empreses. En aquesta línia, el Premi Nobel Robert Schiller proposa que els directius empresarials facin un jurament ètic similar a l’hipocràtic dels metges en què es digui: “El benestar dels meus clients és la meva preocupació número 1.”

En definitiva, sí a l’economia de mercat, però amb bona regulació i ben controlada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.