Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Zelenski rep la missió de l’AIEA de camí cap a la central de Zaporíjia

El president ucraïnès destaca que l’arribada dels inspectors és “fonamental per la seguretat d’Ucraïna i del món”

El grup ha de viatjar de Kíiv a Zaporíjia i creuar el front cap a la zona sota control rus

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha rebut aquest dimarts a Kíiv la missió d’experts de l’Agència Internacional d’Energia Atòmica (AIEA), encapçalada pel seu director, l’argentí Rafael Grossi, que es dirigeix a la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada per les forces russes.

“L’arribada de la missió de l’AIEA a Ucraïna és una qüestió fonamental per a la seguretat d’Ucraïna i del món”, ha afirmat Zelenski en un vídeo transmès per la Presidència, on apareix al costat de Grossi.

El polític ha defensat que l’objectiu principal de la missió ha de ser la “desmilitarització” de la central, ocupada per tropes russes des del passat març. Segons ell, el control de la central “ha de ser transferit a l’Estat ucraïnès” perquè d’això depèn que es puguin excloure “els riscos nuclears”.

Zelenski havia reclamat la presència dels inspectors de l’AIEA a les instal·lacions de la planta.

La missió, integrada per 14 membres, ha de viatjar ara de Kíiv fins a la regió de Zaporiyia, cosa que implica travessar el front, sota control rus. Tot i que tant Moscou com Kíiv han declarat el seu interès en què la missió de l’AIEA faci la seva tasca i pugui inspeccionar l’estat de la planta nuclear més gran del continent europeu, la seva proximitat a les zones dels combats en dificulta el compliment.

L’administració prorrussa d’Energodar, ciutat al sud d’Ucraïna controlada per l’Exèrcit rus que allotja el complex nuclear, ha denunciat aquest dimarts un nou atac ucraïnès contra la planta. De la seva banda, Kíiv ha acusat l’Exèrcit rus de bombardejar les possibles rutes per les quals la missió podria arribar a la central.

La central atòmica va quedar desconnectada la setmana passada temporalment de la xarxa elèctrica ucraïnesa arran d’un incendi que va afectar l’última línia que encara estava connectada a la xarxa elèctrica.

El servei es va restablir l’endemà, tot i que l’empresa estatal ucraïnesa Energoatom va advertir dels riscos de radioactivitat i va insistir en la seva reclamació de la presència d’experts de l’AIEA a la planta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.