Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Borrell afirma que “Rússia està perdent” la guerra contra Ucraïna

Els ministres d’Exteriors dels 27 aproven avui una missió d’entrenament i una ajuda de 500 milions per a armes per a l’Exèrcit ucraïnès

L’alt representant de la UE evita confirmar que els drons utilitzats pel Kremlin en els últims atacs són de fabricació iraniana

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors i Seguretat, Josep Borrell, ha assegurat aquest dilluns que “Rússia està perdent” la guerra contra Ucraïna.

“Moralment, políticament, fins i tot militarment, Rússia està perdent aquesta guerra”, ha afirmat Borrell en arribar a la reunió que els ministres d’Exteriors de la UE celebren aquest dilluns a Luxemburg. “Hem de seguir donant suport a Ucraïna”, ha reiterat el cap de la diplomàcia europea.

En la trobada d’avui està previst que els titulars d’Exteriors dels vint-i-set donin avui llum verda a una missió europea d’entrenament a l’Exèrcit ucraïnès i un nou desemborsament per enviar armes a Kíiv. La UE vol formar 15.000 soldats ucraïnesos a partir de mitjans de novembre i durant els pròxims dos anys.

Aquesta “poderosa missió d’entrenament” militar –en paraules de Borrell- no es durà a terme a Ucraïna, sinó als països de la UE que hi estiguin disposats a participar, entre els quals l’Estat espanyol. Aquests exercicis complementaran els que ja duen a terme de forma individual Alemanya, Polònia, Països Baixos o Estats Units.

Els ministres aprovaran també un nou desemborsament de 500 milions d’euros per finançar l’enviament d’armes a Ucraïna, provinents del Fons Europeu de Suport a la Pau. Amb aquest nou paquet d’ajudes, la UE haurà destinat 3.000 milions d’euros per a aquesta finalitat d’ençà que Rússia va envair el país veí el passat 24 de febrer.

Borrell també s’ha referit als atacs de Rússia amb drons kamikazes d’aquest matí sobre Kíiv com a “males notícies”. No obstant això, ha evitat afirmar que els aparells no tripulats que el Kremlin utilitza contra Ucraïna provinguin de l’Iran.

“Aquest serà un punt de discussió i estudiarem l’evidència concreta sobre la participació, que l’Iran nega en els termes més enèrgics. Veurem quina és la informació” disponible, ha apuntat Borrell.

En aquest sentit, l’alt representant ha desvinculat el suport iranià a Rússia de les sancions que els vint-i-set aprovaran avui contra els responsables de la repressió que les autoritats iranianes exerceixen contra els manifestants que protesten per la mort de la jove Mahsa Amini, que va perdre la vida després de ser detinguda per portar malament el vel islàmic.

Respecte de les converses amb l’Iran per desbloquejar la negociació de l’acord nuclear, el cap de la diplomàcia europea ha reconegut que no espera “cap moviment” del govern de la república islàmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.