El Kremlin diu que és “absurd” culpar a Rússia de sabotatge dels gasoductes

El Kremlin va afirmar avui que és “absurd” intentar atribuir a Rússia la responsabilitat del sabotatge dels gasoductes Nord Stream 1 i 2, després que d’aquest dimarts la Policia de Copenhaguen comuniqués que els danys en totes dues infraestructures van ser provocats per “potents explosions”. “Almenys per les declaracions que sentim des d’Alemanya, França i Dinamarca, aquesta recerca a priori ha estat dirigida a endossar la responsabilitat (del sabotatge) a Rússia. És absurd”, va emfatitzar el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa telefònica diària.

Peskov ha afegit que les dades dels serveis secrets russos apunten completament en una altra direcció, en al·lusió al fet que, com ha declarat Moscou, els majors beneficiaris del sabotatge dels gasoductes Nord Stream són els Estats Units i Ucraïna. “A més, simplement cal emprar la lògica més elemental per a entendre que el sabotatge causa un gran mal als interessos russos”, ha dit Peskov.

El portaveu també ha lamentat que la investigació es dugui a terme sense la participació de Rússia, que és copropietària dels gasoductes. “No tenim la possibilitat d’efectuar treballs en el terreny i de dur a terme la nostra pròpia recerca”, ha afegit.

Els gasoductes Nord Stream 1 i 2 no estaven operatius en el moment de sofrir els danys, ja que la companyia russa Gazprom havia deixat de subministrar gas a través del primer a principis de setembre i el segon no havia arribat a entrar en funcionament.