Política

regne unit

La majoria d’afiliats conservadors creu que Truss ha de dimitir

El candidat favorit entre els membres del partit per a substituir-la seria l’ex-primer ministre, Boris Johnson

El 55% dels afiliats al Partit Conservador britànic creu que la primera ministra, Liz Truss, ha de dimitir després d’haver-se vist forçada per les turbulències en els mercats a fer marxa enrere en les rebaixes d’impostos que planejava, segons una enquesta publicada aquest dimarts.

El sondeig de la firma YouGov indica que el 83% dels membres de la formació, que la van triar com a líder en unes primàries fa a penes un mes i mig, considera que la cap de govern està fent un mal treball en Downing Street.

El 60% de la mostra de 530 afiliats contactats per YouGov assegura que recolzaria que el partit designés directament a un candidat a succeir Truss en cas que la primera ministra sortís del poder, en lloc de convocar un nou procés de primàries, que pot allargar-se durant setmanes.

L’ex-primer ministre Boris Johnson, forçat a dimitir fa menys de quatre mesos, envoltat pels escàndols, és el candidat preferit per al 32% dels enquestats, seguit per l’antic ministre d’Economia Rishi Sunak (23%) i el ministre de Defensa, Ben Wallace (10%).

Malgrat les enquestes en contra, Truss va assegurar anit en una entrevista amb la BBC que aspira a mantenir-se en el càrrec, al mateix temps que va demanar perdó pels “errors” comesos en les seves primeres setmanes en el poder.

Les normes del Partit Conservador estableixen que no es pot convocar una moció de censura interna contra el líder de la formació durant el seu primer any en el càrrec.

Per fer-ho caldria que dos terços dels 357 diputats “tories” donessin el seu vistiplau a un canvi d’aquesta regla perquè es pogués forçar una rebel·lió contra Truss.

Fins ara, a penes mitja dotzena de diputats han demanat de manera pública la seva renúncia al càrrec, si bé alguns mitjans especulen amb la possibilitat que prop d’un centenar estiguin disposats fer passos per a forçar la seva renúncia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.