Política

Els ‘tories’ ja busquen un nou líder per rellevar Truss

La majoria dels conservadors volen que la primera ministra dimiteixi i sonen els noms de Boris Johnson i Sunak

El ministre de Finances amenaça l’augment de pressupost en Defensa i pensions

Més de la meitat dels membres del Partit Conservador (un 55%) creuen que la primera ministra britànica, Liz Truss, hauria de dimitir i només un 38% creu que hauria de continuar en el càrrec, segons una enquesta de YouGov. El que és més significatiu és que el 39% dels militants que van votar Truss en les primàries d’aquest estiu creuen que hauria de renunciar. L’enquesta revela que Rishi Sunak guanyaria les primàries si es tornessin a celebrar avui amb un marge de 30 punts (55% a 25%). Truss es va imposar el 5 de setembre amb el 57% dels vots, pel 43% de Sunak.

També una majoria important donaria suport al fet que el nou líder fos escollit pels diputats del partit. En les primàries conservadores, la selecció de candidats la fan els diputats però després són els militants els que fan la votació final. En les últimes primàries es va donar la circumstància que Sunak va guanyar entre els diputats, i Truss, entre els militants del partit. Tot i això, 40 dies després d’escollir Truss, els que la van votar han canviat de parer.

El debat de les primàries va girar al voltant de si es podien abaixar els impostos, com pretenia Truss. Sunak li va advertir que si ho feia acabaria passant el que ha passat, que els mercats i la lliura s’han enfonsat. L’enquesta de YouGov també revela que Boris Johnson és el favorit de les bases per prendre el relleu de Truss, amb un 32%, al davant de Sunak amb un 23%. De fet, Johnson mai no va descartar tornar a presentar-se a primer ministre.

En una entrevista a la BBC dilluns a la nit, Truss va dir sense cap mena de convicció que volia continuar com a primera ministra i arribar a les eleccions del gener del 2025, però ho té molt complicat, no només per la manca de suport al seu partit sinó també entre la població, ja que només el 10% vol que continuï. El nou ministre de Finances imposat pel partit, Jeremy Hunt, ha anul·lat totes les mesures econòmiques de Truss i podria anar més enllà amb retallades a tots els ministeris, entre els quals Defensa. El ministre de Defensa, Ben Wallace, ja ha dit que dimitirà si Truss no compleix la promesa d’incrementar un 3% el pressupost militar. Hunt també ha eliminat la garantia que les pensions pugin d’acord amb la inflació, una altra de les promeses de Truss i que no podrà complir. De fet, no n’ha pogut complir cap.

Cada cop hi ha més diputats tories que demanen públicament la dimissió de Truss. L’últim és Charles Walker, que va dir ahir que no necessiten “un disruptor al número 10, sinó un unificador”, i que “la situació només es pot solucionar amb un nou primer ministre”. El diputat Crispin Blunt va reconèixer que “els mercats i els sondejos” els han “ensenyat una lliçó molt dura” abans de demanar la dimissió de la premier.

LES FRASES

La situació només es pot solucionar amb un nou primer ministre
Charles Walker
diputat conservador
Els mercats i els sondejos ens han ensenyat una lliçó molt dura
Crispin Blunt
diputat conservador


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.