Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rafael Grossi: “És possible” que hi hagi un greu accident nuclear a Ucraïna

El cap de l’OIEA no creu “molt possible” l’ús de les armes nuclears en el conflicte, però avisa que “una escalada pot ser que vagi molt de pressa”

El director general de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), l’argentí Rafael Grossi, ha afirmat aquest dimarts que el “preocupa que hi hagi un greu accident nuclear” en la central ucraïnesa de Zaporíjia, que va considerar com a “possible” per una eventual fusió del reactor, mentre van “caminant” les negociacions amb els dirigents de Rússia i Ucraïna per a protegir la planta i que no sofreixi atacs.

Per a Grossi, un fet com el d’aquest dilluns, quan la central nuclear ucraïnesa va perdre el subministrament elèctric després d’un bombardeig i rebés energia per un sistema de reserva de combustible fa que la planta estigui més a prop d’un “accident”, la falta de refredament de la refrigeració del reactor que porta a un “meltdown” (fusió), i “prova per què cal protegir la planta” posant-li una “campana de protecció”.

En una entrevista amb Efe enmig d’una repleta agenda d’activitats durant una visita al seu país natal, Grossi ha parlat sobre l’avanç de les negociacions amb Rússia i Ucraïna per a aconseguir una zona de protecció que generi un compromís polític de tots dos països que no cal afectar la planta nuclear ucraïnesa, la més gran d’Europa, ocupada per Rússia des de març passat.

“És un tema bastant complex perquè es tracta de conjugar interessos divergents”, ja que “es tracta de dos països en guerra”, ha explicat.

Grossi ha indicat que tant el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, com el rus, Vladímir Putin, entenen “en un pla racional” que “hi ha un objectiu essencial, que és protegir la planta que està en perill en aquest moment” i que “existeix un reconeixement que aquesta protecció” ha d’obtenir-se.

Tots dos presidents coincideixen que volen preservar la planta per diferents motius, ha explicat, “uns per a recuperar-la perquè la van perdre i altres perquè la consideren part del seu país”.

Però ha assenyalat que “el desafiament és presentar una proposta que sigui viable, que pugui transitar l’estreta sendera dels interessos militars i polítics de cada país”.

La situació és “única” i la negociació és “desafiadora”, ha declarat el diplomàtic, que dirigeix l’OIEA des de 2019. Rossi considera que “no és una cosa impossible” aconseguir un acord, ja que totes dues parts estan dialogant amb l’OIEA, però ha admès que “cal declinar tota una quantitat de dificultats tècniques i polítiques”.

“Estem avançant”, ha dit, en reconèixer els “vaivens” de la guerra. “Estem caminant”, ha insistit.

Guerra nuclear

La guerra d’Ucraïna també dona lloc a les amenaces nuclears de Rússia. En aquest sentit, Grossi ha reconegut que li “omple de molta inquietud” quan es comença a parlar del possible ús tàctic de les armes nuclears, en comptes de dissuasió. Ha admès que “hi ha un discurs més permissiu quant a l’ús de l’arma nuclear”, la qual cosa “ha exacerbat” les tensions i “ha fet que de sobte es comenci a parlar de l’arma nuclear com alguna cosa que podria ser visualitzable”.

Malgrat tot, Rossi considera que en el moment en què està avui el conflicte no creu “molt possible” que puguin utilitzar-se les armes nuclears: “Però una escalada pot ser que vagi molt de pressa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.