Política

ESTAT FRANCÈS

Borne força l’aprovació dels pressupostos i exposa el govern a una moció de censura

La primera ministra francesa ha fet ús de l’article 49.3 de la Constitució que li permet tirar endavant els comptes sense votació

Els dos principals grups de l’oposició han anunciat que presentaran mocions, tot i que és poc probable que prosperin

La primera ministra francesa, Elisabeth Borne, ha forçat aquest dimecres l’aprovació dels pressupostos del 2023 i ha posat fi així al debat a l’Assemblea Nacional, on no té majoria absoluta, cosa que exposa l’Executiu a una moció de censura.

Borne ha anunciat davant dels diputats la utilització de l’article 49.3 de la Constitució, que li permet aprovar els comptes sense votació, després d’una setmana en què l’oposició n’havia aprovat algunes esmenes i n’ha rebutjat d’altres en contra de l’opinió del govern.

La primera ministra ha justificat el recurs al 49.3, quelcom poc habitual a França, davant del bloqueig parlamentari, cosa que li va valer dures crítiques de l’oposició, que ara disposa de 24 hores per interposar mocions de censura que, teòricament, poden fer caure l’Executiu.

Els dos principals grups de l’oposició, el d’esquerres NUPES i la ultradretana Agrupació Nacional (RN, en les sigles en francès), han anunciat de seguida que presentaran sengles mocions, alhora que han subratllat la debilitat de l’Executiu, que no té majoria sòlida a les cambres.

Tot i així, és poc probable que prosperin aquestes mocions de censura, que seran debatudes i votades aquest cap de setmana o dilluns, ja que cap dels dos grups donarà suport a la de l’altre, cosa que els impedirà obtenir els 289 vots necessaris per tombar el govern.

L’article 49.3 ha estat utilitzat en 89 ocasions des de l’entrada en vigor de l’actual Constitució el 1958, gairebé sempre en situacions en què l’Executiu —com ara— no tenia prou majoria a la cambra baixa.

Serà la segona vegada que es faci durant el mandat de l’actual president, Emmanuel Macron, després que el febrer del 2020 el llavors primer ministre, Edouard Philippe, el va fer servir per adoptar la reforma de les pensions enmig d’una gran tensió social, projecte que finalment va ser retirat pel govern a causa de la pandèmia.

Si llavors Macron disposava d’una sòlida majoria parlamentària, ara recorre al 49.3 quatre mesos després d’haver perdut la majoria absoluta a la cambra baixa a les legislatives i després d’una setmana més de debats sobre els comptes del 2023, que van posar de manifest la seva debilitat.

Borne ha acusat l’oposició de bloquejar el debat sobre els comptes i s’ha justificat al·legant que “la nació necessita tenir un pressupost”, sense el qual “l’interès general queda en qüestió”.

Ha indicat que s’ha dialogat amb tots els grups sense que cap hagi expressat la intenció de donar suport a la trajectòria marcada pel president, cosa que els obliga a avançar.

Com a signe d’obertura, la primera ministra ha afegit que al pressupost que s’aprovarà s’hi inclouran un centenar de les esmenes ja adoptades per l’Assemblea, “algunes de l’oposició”, encara que el 49.3 els permetria no fer-ho.

La portaveu de La Francia Insumisa, principal partit de la NUPES, Mathilde Panot, ha replicat que amb aquesta maniobra “el macronisme es converteix en autoritarisme”. Per la seva banda, el portaveu de l’RN, Jean-Philippe Tanguy, ha assenyalat que l’ús del 49.3 mostra “la debilitat i la desorientació” del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.