Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia continua l’evacuació de Kherson

Ucraïna reclama l’estalvi d’electricitat a la població pels atacs russos a centrals elèctriques

Les autoritats prorusses de Kherson van continuar avui l’evacuació de la població civil al marge esquerre del riu Dnièper davant l’avanç de les tropes d’Ucraïna. “Continua l’evacuació pacífica de la població civil de la regió de Kherson. Al voltant de 15.000 habitants es van traslladar a la riba esquerra” del riu dels 60.000 que es pretén evacuar fins al dilluns, ha assenyalat el sotsgovernador prorús, Kiril Stremoúsov.

“Els russos usen per al transport dos ferris amb capacitat per a unes 250 persones (...)”, va assenyalar a Efe un periodista local, que va assegurar que cada vaixell ha fet fins ara dos encreuaments diaris i, per tant, l’evacuació avança a un ritme molt més lent del que asseguren les autoritats prorusses.

Rússia i les autoritats prorusses intenten fer veure que, malgrat la situació “difícil” en aquesta regió meridional, com va admetre el dimarts el nou comandant de les forces russes a Ucraïna, general Serguei Surovikin, no hi ha motiu per a pensar que Kherson caurà en mans de Kíiv i que les tropes de Rússia es retiraran d’allí.

“Les línies del front són inviolables”, ha assegurartStremoúsov, mentre que el portaveu del ministeri rus de Defensa, Ígor Konashénkov, ha dit que les forces ucraïneses van trencar la línia de defensa russa en Kherson, però que les tropes de Moscou van aconseguir repel·lir l’atac.

Per la seva banda, el sotscap del Departament Operatiu Principal de l’Estat Major d’Ucraïna, general de brigada Oleksiy Grómov, ha explicat que per al futur pròxim el primer objectiu de Rússia és frenar la contraofensiva ucraïnesa cap a Kherson.

Segons Grómov, Rússia ha concentrat fins a 45 grups tàctics de batalló, que estan accelerant la fortificació de les línies defensives, per a contenir l’avanç.

Per a la intel·ligència britànica, no obstant això, és probable que “les autoritats russes es plantegin seriosament una important retirada de les seves forces del marge dret del riu Dnièper”.

També l’estatunidenc Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW) sosté que és probable que Rússia estigui creant un espai informatiu per a “justificar retirades russes planificades i pèrdues considerables a la regió de Kherson”.

En aquest sentit, Surovikin ha admès que les forces ucraïneses han danyat els accessos sobre el riu, la qual cosa “dificulta el subministrament d’aliments” a la població, però la realitat és que això també complica l’aprovisionament de les tropes russes.

Amb el pont de Crimea danyat per un atac atribuït per Moscou a Kíiv, el d’Antonivka, que travessa el riu Dnièper, inutilitzat pels bombardejos ucraïnesos, i la connexió ferroviària amb Kherson també interrompuda, igual que un altre encreuament prop de la planta hidroelèctrica de Nova Kajovka, la logística bèl·lica s’ha complicat.

Així l’Exèrcit rus ha hagut de recórrer a ferris i pontons temporals, és a dir a un transport amb menys capacitat i molt més lent. Rússia tem a més que les forces ucraïneses danyin amb els seus atacs “diaris” irreparablement la presa de Nova Kajovka, que llavors deixaria sense aigua a l’annexionada península de Crimea.

Kíiv per contra creu que Moscou pot efectuar un atac de falsa bandera contra la planta hidroelèctrica, que produeix electricitat per a Ucraïna, i atribuir-l’hi a les forces ucraïneses.

Els bombardejos russos contra infraestructures crítiques d’Ucraïna han destruït ja el 30% de les centrals elèctriques del país, que s’ha vist obligat avui a limitar el consum en tot el país per a permetre la seva reparació. Segons va indicar avui el ministre d’Energia, Germán Galushchenko, des del passat dia 10 Rússia ha efectuat fins a 300 atacs contra el sistema energètic del país.

Per això, els ucraïnesos han reduït el consum d’electricitat fins a un 10%, però el govern vol elevar aquest percentatge a almenys el 20%, perquè d’una altra manera Kíiv haurà de realitzar talls forçosos.

La fugida de russos per la mobilització redueix els estalvis en 7.447 milions de dòlars

La fugida de russos a altres països per por de la mobilització parcial decretada pel president rus, Vladímir Putin, va reduir al setembre la suma total dels estalvis en 458.000 milions de rubles (7.447 milions de dòlars), un 1,4% del total, segons ha informat aquest dijous el Banc Central de Rússia.

Segons ha informat el regulador bancari en un informe sobre el desenvolupament del sector bancari, l’extracció massiva d’efectiu es va observar durant la segona meitat del mes, quan es va incrementar el nombre de persones que van abandonar el país després que s’anunciés la mobilització parcial.

La mobilització a files va commocionar la població russa, generant protestes que han estat reprimides per la policia i un èxode massiu a països veïns com Armènia, Geòrgia, el Kazakhstan i Mongòlia, entre altres.

“Els ciutadans tenen la tendència a extreure diners en efectiu en situació d’estrès o indeterminació, com va succeir, per exemple, a l’inici de l’any (quan Putin va anunciar l’inici de la campanya militar a Ucraïna) però posteriorment tornen a dipositar els diners en els bancs”, ha justificat el Banc Central. Davant aquesta situació els bancs han començat a elevar les taxes d’interès per a reduir la fugida d’efectiu, ha afegit l’entitat bancària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.