Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Israel conversa amb Ucraïna sobre una possible cooperació militar

Israel, tot i donar suport a la sobirania i integritat territorial d’Ucraïna, no ha imposat sancions contra Rússia ni ha enviat ajuda militar a Ucraïna

El primer ministre israelià, Yaid Lapid, ha mantingut aquest dijous una conversa telefònica amb el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dimitri Kuleba, qui ha sol·licitat a Israel ajuda militar en la guerra amb Rússia, en particular el sistema antimíssils Cúpula de Ferro.

“El primer ministre va rebre una actualització sobre la guerra a Ucraïna i va emfatitzar que Israel està amb el poble ucraïnès”, ha indicat l’oficina del primer ministre Lapid en un comunicat, que no va especificar si Israel ha canviat la seva postura sobre l’ajuda militar a Ucraïna.

“En la seva conversa, el primer ministre va emfatitzar la seva profunda preocupació pels llaços militars entre l’Iran i Rússia”, agrega la nota oficial, en referència als últims atacs russos en diverses ciutats ucraïneses amb els letals drons kamikaze, subministrats per la República Islàmica.

Kuleba va anunciar el dimarts en roda de premsa a Kíiv que anava a enviar una nota oficial a Israel sol·licitant ajuda militar, en concret subministraments de defensa aèria, assumpte que hauria abordat en la conversa telefònica d’avui amb Lapid.

Des de l’inici de la guerra, Israel va condemnar la invasió, va donar suport a la sobirania i integritat territorial d’Ucraïna, i es va alinear amb la postura de les potències occidentals encapçalades pels EUA i la UE, encara que amb més cautela a causa de la relació fins llavors fluida que mantenia amb Rússia.

No obstant això, Israel no ha imposat sancions contra Rússia ni ha enviat ajuda militar a Ucraïna, més enllà de materials de protecció personal per a les seves tropes com a cascos o armilles antibales, a fi de no comprometre l’aliança geoestratègica que manté amb Moscou en el context del conflicte a Síria.

En virtut d’aquest arranjament i malgrat donar suport a bàndols oposats, Rússia permet a Israel bombardejar objectius militars proiranians en sòl sirià, una cosa molt important per als interessos de seguretat israelianes prop de la seva frontera nord.

La postura tèbia d’Israel ha enfadat al mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, d’arrels jueves, qui en múltiples ocasions ha mostrat la seva indignació per no haver rebut l’armament sol·licitat a Israel, en particular el seu eficaç sistema antimíssils Cúpula de Ferro.

En una trobada ahir amb ambaixadors europeus, el ministre israelià de Defensa, Benny Gantz, va afirmar que Israel no anava a canviar la seva postura de no enviar ajuda militar a Ucraïna, malgrat l’entrada en el conflicte ucraïnès amb els drons kamikaze de l’Iran, l’archienemic d’Israel que ho concep com una amenaça existencial.

Gantz sí que es va mostrar disposat a proporcionar a Ucraïna “un sistema d’alerta primerenca per a salvar vides”, amb la finalitat de preveure amb anticipació atacs aeris o amb míssils que ara mateix assoten el país, alguna cosa que representa un avanç a la implicació israeliana en el conflicte.

El ministre de Defensa tenia també avui prevista una conversa amb el seu homòleg ucraïnès, Oleksei Reznikov, per a parlar sobre el tema, però ha estat “posposada a petició d’Ucraïna”, ha indicat l’oficina de Gantz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.