Política

estat francès

L’oposició francesa anuncia una tercera moció de censura contra el govern

La intenció del govern de fer servir l’article 49.3 de la constitució per aprovar els pressupostos està darrere de la decisió

L’oposició francesa ha anunciat aquest dijous una tercera moció de censura contra el govern, en aquesta ocasió per forçar l’aprovació dels pressupostos de la seguretat social, que se suma a altres dues que ja s’havien interposat per recórrer al mateix mecanisme per a aprovar els pressupostos generals de 2023.

La nova moció ha estat anunciada per la coalició d’esquerres NUPES, que reuneix La França Insubmisa, els socialistes, els comunistes i els ecologistes.

“Doble 49.3 (en referència a l’ús per part de l’Executiu d’aquest article de la Constitució) és igual a doble moció de censura”, ha anunciat la cap de files parlamentària de La França Insubmisa, Mathilde Panot, en declaracions als mitjans, segons va recollir la ràdio pública Franceinfo.

La notícia s’ha conegut a última hora d’aquest dijous, només unes hores després si es fes públic que també Agrupació Nacional (RN, en les seves sigles en francès), el partit d’extrema dreta que lidera Marini Le Pen, havia recorregut a la moció de censura en resposta a la decisió de l’Executiu gal de forçar l’aprovació dels pressupostos generals del país de 2023.

NUPES, per part seva, ja havia interposat una primera moció de censura el dimecres, molt poc després que la primera ministra, Elisabeth Borne, confirmés que el govern recorreria a l’article 49.3 per a aprovar els pressupostos de 2023, és a dir, sense sotmetre’ls al vot de l’Assemblea Nacional, on el bloc governamental no té majoria absoluta.

Born va justificar llavors el recurs a aquest mecanisme –una cosa poc habitual a França– al·legant, davant el bloqueig parlamentari, que “la nació necessita tenir un pressupost”.

Aquesta mesura, no obstant això, obre la possibilitat que, en un termini de 24 hores, l’oposició presenti mocions de censura.

Abans d’això, l’article 49.3 havia estat utilitzat en 89 ocasions des de l’entrada en vigor de l’actual Constitució en 1958, gairebé sempre en situacions en les quals l’Executiu (com ara) mancava de majoria suficient en la cambra baixa.

L’Assemblea Nacional francesa ha confirmat aquesta tarda que les dues primeres mocions de censura contra el govern es debatran dilluns que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.