Economia

Unió Europea

El BCE apuja 0,75 punts el tipus d’interès bàsic, fins al 2 %

El Banc Central Europeu eleva el preu del diner al seu nivell més alt des del 2009 per fer front a la inflació

És la segona vegada que l’organisme incrementa els tipus en tres quarts de punt

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous una nova pujada de 0,75 punts del tipus d’interès per fer fent front a la inflació, que al mes de setembre va registrar una taxa rècord del 9,9% a l’eurozona.

El tipus d’interès bàsic s’eleva així fins al 2%, el preu del diner més alt des del gener de 2009. L’increment de 0,75 punts és el mateix que el consell de govern del BCE va acordar en la darrera reunió del setembre passat, una decisió que fins llavors no havia tingut precedents, ja que l’organisme mai havia apujat els tipus de forma tan intensa.

Després de la reunió del seu Consell de Govern, el BCE també ha informat que incrementa tres quarts de punt la facilitat de crèdit, el tipus per als préstecs immediats als bancs, que passa al 2,25%, i la facilitat de dipòsit, el tipus per dipositar diners al Banc Central, que s’eleva a l’1,5%.

El BCE ha avançat que “preveu continuar apujant els tipus d’interès per assegurar el retorn oportú de la inflació al seu objectiu del 2 % a mitjà termini”.

L’organisme monetari reitera que adoptarà les decisions sobre els tipus d’interès oficials segons “l’evolució de les perspectives d’inflació i de l’economia”, i que les decisions s’adoptaran en cada reunió.

En aquest sentit, constatat que la inflació encara és “excessivament elevada” i preveu que “es mantindrà per sobre de l’objectiu durant un període prolongat”.

El BCE, que ha recordat que al setembre la inflació a la zona de l’euro ha fregat el 10 %, ha defensat que la seva política monetària “està orientada a reduir el suport a la demanda i proporcionar protecció davant el risc d’un desplaçament persistent a l’alça de les expectatives d’inflació” .

El Consell de Govern preveu continuar reinvertint íntegrament el principal dels bons adquirits en el programa de compra de deute APP que vencin durant un període prolongat després de la data en què van començar a pujar els tipus d’interès.

L’entitat també reinvertirà el principal dels bons adquirits per la pandèmia que vencin almenys fins al final del 2024.