Gran angular

Falten conreus per alimentar Catalunya

Només el 44% de la població podria menjar productes de proximitat amb la superfície agrícola disponible

Al voltant del 66% dels catalans no podrien alimentar-se amb productes de proximitat, perquè Catalunya no disposa de prou terres per ser autosuficient en termes alimentaris.

Amb la superfície agrícola actual, només es podria alimentar un 44% de la població amb producció KM0. La situació és molt pitjor si anem a la demarcació de les comarques de Barcelona, que només podria alimentar un 10% dels seus habitants, tot i tenir una superfície agrària similar a les de Tarragona i Girona. El cas és que Barcelona ha perdut el 40% de la superfície conreada en els últims seixanta anys i ha deixat de poder abastir la seva població.

Per si no fos suficient, cada any es perden uns cinc-cents pagesos a Catalunya, i es tracta de força de treball que no es reemplaça. Però, a més, i amb la perspectiva d’escassetat d’aliments i de recursos hídrics i energètics, les polítiques alimentàries locals són inexistents.

Cap Ajuntament.

Tot i que Catalunya gaudeix des del 2021 d’una estratègia alimentària de país, almenys a la província de Barcelona no hi ha actualment cap poble ni ciutat que disposi d’una estratègia alimentària aprovada i en procés d’implementació.

Per comprometre les entitats públiques i els consumidors en general, la Diputació de Barcelona ha presentat Alimentem Barcelona, una guia pràctica per ajudar els ens locals a incloure l’alimentació com a política municipal.

Es tracta de la primera publicació que edita una administració pública sobre aquest tema i aspira a convertir-se en una obra de referència per als pobles i ciutats que volen avançar cap a un model alimentari més saludable, segur i sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.