Política

La reforma del Codi Penal eixampla el malestar de Junts i la CUP contra ERC

Lamenten que el nou delicte de desordres públics agreujats pugui facilitar la repressió

JxCat ja insinua que votarà en contra de la proposta si no s’esmena

Encara cou la decisió de derogar el delicte de sedició amb la substitució pel de desordres públics agreujats. Junts i la CUP van recordar ahir a ERC que està “sola” en el si de l’independentisme defensant la reforma del Codi Penal. De fet, es van mostrar favorables a la manifestació contra la reforma convocada per l’ANC. Si bé Aragonès va pressionar ahir perquè es reformi també el delicte de malversació, l’oposició independentista encara no ha paït el nou marc legal proposat. Josep Rius va assegurar que“retalla greument llibertats, criminalitza les mobilitzacions i que podria ser usada en contra de l’independentisme”. Per això faran una esmena a la reforma presentant un text alternatiu que només derogui el delicte de sedició. Si no hi ha canvis en la proposta del govern espanyol “difícilment” podran secundar-la. De fet, creuen que el PSOE pretén extradir Puigdemont impulsat pels canvis legals, com va manifestar el portaveu socialista, Patxi López. Alhora, la portaveu cupaire Maria Sirvent va expressar que la reforma “aplana la repressió” contra qui “lluita cada dia per conquerir drets” i que es tracta d’un “intercanvi per vendre els que són al carrer lluitant”. També va puntualitzar que l’aposta dels republicans els “acosta encara més” a presentar una esmena a la totalitat en contra del pressupost de la Generalitat.

En canvi, el PSC va celebrar la proposta de reforma del Codi Penal. La seva portaveu, Èlia Tortolero, va dir que era necessària per “homologar” l’Estat amb la legislació penal dels països europeus i va negar que la mesura estigués vinculada a l’aprovació del pressupost. El portaveu dels comuns, Joan Mena, no només se’n va alegrar, sinó que també va avançar que el seu partit estudia una proposta per al delicte de malversació.

D’altra banda, el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, es va comprometre a revertir la reforma si arriba a La Moncloa i va animar els barons socialistes a paralitzar-la. Ciutadans va qualificar la reforma de “blanqueig i indult mutu”, mentre que Vox en demanarà al TC la suspensió cautelar i va anunciar la proposta de referèndum per il·legalitzar els partits independentistes.

LES FRASES

Retalla greument llibertats, criminalitza les mobilitzacions i podria anar en contra de l’independentisme
Josep Rius
portaveu de junts
El pacte aplana la repressió i és un intercanvi per vendre els que són al carrer lluitant
Maria Sirvent
portaveu secretariat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.