Successos

Policial

Cau a la UE l’estafa més gran en criptomonedes

Mossos i Guàrdia Civil participen en el desmantellament internacional d’una xarxa criminal amb milers de víctimes

La denúncia d’una dona de Puigcerdà va donar l’avís

La denúncia feta el 2018 per una dona gran de Puigcerdà a qui haurien estafat 800.000 euros en criptomonedes falses va ser l’inici d’una investigació compartida per diverses policies europees que ha portat a la desarticulació de la xarxa criminal més gran detectada a Europa en aquest ram. Com altra gent gran víctima de l’estafa de l’organització, la dona de Puigcerdà va creure que obtenia beneficis dels 250 euros d’inversió inicial a través d’un web fals. Mentre feia les inversions, els estafadors li van instal·lar a l’ordinador un programa que accedia a tots els moviments. Quan es va adonar de l’estafa, els autors ja li havien buidat el compte.

17.000 víctimes a l’Estat

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil, que han compartit la investigació amb policies d’Alemanya, Suècia, Finlàndia, Letònia, Ucraïna, Geòrgia i Albània, estimen en desenes de milers les possibles víctimes, de les quals unes 17.000 serien a l’Estat espanyol. El perfil de les víctimes acostumava a ser gent gran que atreien a través d’un centenar de webs falsos sobre criptomonedes i amb la qual es posaven en contacte per mitjà d’una quinzena de centres de trucades.

Després de quatre anys d’investigacions, el 8 i 9 d’aquest mes les diverses policies van desplegar un ampli dispositiu a Albània, Bulgària, Geòrgia, Macedònia del Nord i Ucraïna que va acabar amb 15 centres de trucades desmantellats, la detenció a Albània de dos dels màxims responsables i la investigació de setze persones més, així com la intervenció de 355 ordinadors, mòbils, tauletes i altres aparells electrònics amb informació rellevant. Els centres de trucades se situaven en països limítrofs de la Unió Europea, també a Andorra. El tinent coronel de la unitat de policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, Manuel Martín, explica que un dels principals centres de trucades, amb 800 treballadors, va ser desmantellat a Ucraïna gràcies a l’esforç de la policia del país tot i la situació de guerra.

2.400 milions estafats

L’operació simultània dels dies 8 i 9 en aquells països va ser coordinada des de la seu d’Eurojust, a l’Haia. Una trentena de mossos i guàrdies civils van participar al costat de la policia albanesa en l’operació a Albània, des d’on es controlaven les trucades a l’Estat espanyol. Representants dels dos cossos policials van fer pública ahir l’operació des del complex Ègara dels Mossos i admetien que era molt difícil saber el nombre exacte d’estafats i recuperar la major part dels diners –només s’han pogut recuperar 300.000 euros, però els investigadors calculen que els estafadors guanyaven uns 400 euros per minut i n’haurien pogut estafar fins a 2.400 milions.

La xarxa criminal utilitzava persones conegudes de cada país per fer publicitat dels seus webs falsos i a l’Estat espanyol fins i tot patrocinava equips de futbol. Durant la detecció dels webs falsos, els Mossos van veure que la Guàrdia Civil investigava una de les empreses i el 2019 van crear un equip conjunt d’investigació que, el 2020, va coordinar Eurojust amb altres policies en coincidir investigacions sobre un mateix mode d’operació criminal en criptomonedes en diversos països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.