Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia efectua el seu major atac contra la xarxa elèctrica ucraïnesa durant el G20

Més de 7 milions de persones queden sense llum després que l’atac rus hagi destruït 15 infraestructures energètiques

Rússia ha efectuat aquest dimarts l’atac aeri més massiu contra la infraestructura energètica d’Ucraïna des de l’inici de la guerra amb el llançament de més de 90 míssils, i ho ha fet en plena cimera del G20 a Bali i després de la humiliant retirada del seu exèrcit del nord de la regió de Kherson.

Les alarmes van començar a sonar a les regions de Kíiv, Lviv, Txernihiv, Vínnitsia, Txerkassi, Poltava, Sumi, Khàrkiv, Jitómir, Dniprò, Volhynia, Khmelnitski i Kropívnitski.

Gairebé 100 míssils

Segons el portaveu de la Força Aèria ucraïnesa, Yuriy Ignat, Rússia va llançar més de 90 míssils des de la mar Càspia i la regió de Rostov, a més d’uns deu drons kamikaze Shahed iranians.

El nombre de míssils supera els 80 que Rússia va disparar en el primer atac massiu el 10 d’octubre contra la xarxa elèctrica en represàlia per l’atac contra el pont de Crimea.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha recalcat en un vídeo que també avui la majoria dels míssils anaven dirigits contra la infraestructura energètica. “És clar el que vol l’enemic. No aconseguirà el seu objectiu”, ha subratllat. “Repararem tot, sobreviurem a tot”, ha promès.

Per la seva banda, el ministre d’Energia, Herman Halushchenko, ha assegurat que “aquest és el bombardeig més massiu contra el sistema energètic des del començament de la guerra”, el passat 24 de febrer.

El sotscap de gabinet de la Presidència ucraïnesa, Kyrylo Tymoshenko, ha indicat que la majoria dels impactes es van registrar en el centre i nord d’Ucraïna.

Més de 7 milions de persones sense llum

Malgrat que les defenses antiaèries han interceptat 73 míssils, segons Ignat, 15 infraestructures energètiques han resultat finalment danyades.

“La situació és crítica”, ha afirmat Tymoshenko, qui va explicar que més de 7 milions de consumidors estan sense llum. L’operador del sistema de transmissió d’electricitat, Ukrenergo, s’ha vist obligat a realitzar apagades d’emergència per a equilibrar la xarxa.

En la capital, la meitat dels consumidors estan sense llum i almenys una persona ha mort en l’atatc, segons ha dit l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó. Al seu torn, l’alcalde de Lviv, Andriy Sadovyi, ha precisat que el 80% de la ciutat s’ha quedat sense electricitat i tampoc hi ha aigua calenta. “Hi ha talls d’energia” també a Khàrkiv, ha confirmat el governador d’aquesta regió nord-oriental, Oleg Synegubov.

“Algú pensa seriosament que el Kremlin realment vol la pau? Vol obediència. Però al final del dia, els terroristes sempre perden”, ha piulat el cap de gabinet presidencial, Andriy Yermak, qui va considerar que l’atac rus respon al “poderós discurs del president” en el G20. Zelenski va avisar durant el seu discurs telemàtic davant els seus homòlegs reunits a Bali que ningú ha de demanar al seu país que accepti compromisos sobre la seva sobirania, territori i independència.

“Per a alliberar tota la nostra terra dels russos, encara haurem de lluitar una mica més”, va assenyalar.

El decàleg de Zelenski

El mandatari ucraïnès va presentar no obstant això un decàleg per a la pau que es basa en seguretat radiològica i nuclear, seguretat alimentària i energètica, l’alliberament de presos i deportats, implementació de la Carta de l’ONU, restauració de la integritat territorial d’Ucraïna i restabliment de l’ordre mundial.

Així mateix, exigeix la retirada de les tropes russes i el cessament de les hostilitats, la restauració de la justícia, la protecció immediata del medi ambient, la prevenció de l’escalada amb garanties de seguretat eficaces per a Ucraïna i la confirmació de la fi de la guerra per escrit.

El ministre d’Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, que va substituir al president Vladímir Putin en la cimera del G20 i que va marxar avui d’Indonèsia abans que acabi la trobada, va qualificar de “irreals i inadequades” les propostes de Zelenski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.