Política

Rússia fortifica Crimea

Si l’exèrcit ucraïnès recupera la totalitat de la regió de Kherson tindria el camí lliure per intentar irrompre a la península annexionada pel Kremlin el 2014

Després de l’alliberament per part de les tropes ucraïneses del terç nord de la regió de Kherson, Rússia ha començat a fortificar la veïna península de Crimea, annexionada pel Kremlin el 2014, davant el temor d’un avenç més gran de les forces de Kíiv al front sud.

L’artilleria ucraïnesa ja dispara diàriament al marge esquerre del riu Dnièper, on l’exèrcit rus es va retirar després de perdre tot el territori a la riba dreta, inclosa la capital regional de Kherson, amb l’objectiu de danyar les posicions russes.

Segons va dir dimarts la portaveu del Comandament Sud d’Ucraïna, Nataliya Gumenyuk, les tropes russes han hagut de retrocedir entre 15 i 20 quilòmetres al marge esquerre per la pressió de les forces de Kíiv.

La possibilitat que l’exèrcit ucraïnès forci el Dnièper i recuperi la totalitat de la regió de Kherson és un motiu de gran preocupació per al comandament militar rus, ja que tindria el camí lliure per intentar irrompre a Crimea.

El cap de l’executiu de l’annexionada península ucraïnesa, Serguei Aksiónov, ha anunciat aquest divendres que s’estan construint fortificacions a Crimea per garantir la seguretat dels habitants.

“Les mesures de les Forces Armades de Rússia i les forces de l’ordre, adoptades per encàrrec del president (Vladímir Putin) són suficients perquè els crimeans se sentin segurs”, ha dit Aksiònov en un vídeo publicat a Telegram.

Tot i així, ha admès que sota la seva supervisió directa es porten a terme addicionalment “treballs de fortificació per garantir la seguretat dels crimeans”.

Aksiònov ha recalcat que les principals mesures per a la seguretat de Crimea han de ser adoptades a la veïna regió de Kherson.

Les autoritats instal·lades per Moscou a Kherson, annexada per Rússia juntament amb la regió de Zaporíjia i les anomenades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk el 30 de setembre passat, van ordenar a començaments de mes l’evacuació de la població civil d’una franja de 15 quilòmetres d’ample al llarg de la riba esquerra del riu.

La mesura va ser decretada abans que, fa una setmana, les tropes russes es repleguessin de la ciutat de Kherson i del terç nord de la regió homònima.

Ucraïna està immersa ara en “mesures d’estabilització” per acabar d’assumir el control polític, militar, policial, econòmic i social del territori alliberat.

Aquest divendres Ferrocarrils d’Ucraïna, Ukrazaliznytsia, ha decidit reprendre el trànsit de trens des de Kíiv amb destinació a Kherson.

El primer tren, que transportarà 200 passatgers i els vagons dels quals han estat decorats per pintors ucraïnesos, sortirà de Kíiv a les deu i catorze minuts de la nit horal local i la seva arribada a Kherson està prevista per dissabte a les nou del matí.

La comunicació ferroviària entre les dues ciutats serà regular: els dies parells el tren sortirà de Kíiv i els imparells, de Kherson.

Mentrestant, els combats han empitjorat en altres fronts, especialment al del Donbass.

Les forces ucraïneses han llançat una ofensiva en direcció a la localitat de Chervonopopovka, a la regió de Lugansk, però ha estat repel·lida, ha informat avui el Ministeri de Defensa de Rússia.

“Com a resultat del foc concentrat de l’artilleria russa les unitats enemigues han detingut el seu avanç i s’han dispersat”, ha dit el portaveu de Defensa, el general Ígor Konashénkov.

Segons el militar, en aquesta acció han mort almenys quaranta efectius de l’exèrcit ucraïnès, que també han perdut dos carros artillats i dos blindats.

Al costat de les localitats de Iagodne (a la regió de Khàrkiv) i Kuzemovka (a la regió de Lugansk) les forces russes han desbaratar amb foc d’artilleria i llançaflames pesats sengles atacs de les tropes ucraïneses.

“Han mort més de cinquanta militars ucraïnesos i han estat destruïts dos tancs i cinc blindats”, ha assegurat Konashenkov.

El general ha afirmat que les tropes russes han aconseguit el control de la localitat d’Opytne, situada als afores de Donetsk, la capital de l’autoproclamada república popular homònima.

“L’enemic intenta sense èxit contraatacar amb les poblacions de Sladkoe, Vladimirovka i Pavlovka de la república popular de Donetsk amb el propòsit de frenar l’avenç de les tropes russes”, ha sostingut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.