Tensió entre Zelenski i l’alcalde de Kíiv

La polèmica està servida, especialment per l’inusual de les crítiques després de nou mesos en què els polítics havien mostrat unitat davant Rússia amb independència de les seves ideologies.

L’alcalde de Kíiv, Vitali Klitschkó, qui va fundar en 2010 l’Aliança Democràtica per les Reformes d’Ucraïna, va mantenir silenci fins al diumenge a la tarda, quan va assegurar que s’han creat més de 430 punts de calefacció en la capital —amb més de 3 milions d’habitants— i s’està preparant el desplegament ràpid de més de 100 en cas d’emergència. “No vull, especialment en la situació actual, entrar en batalles polítiques”, va emfatitzar.

En canvi, el cap de la fracció parlamentària del partit oficialista El Servidor del Poble, David Arakhamia, de màxima confiança de Zelenski, va donar el diumenge a Klitschkó una setmana per a corregir “els errors”.

No és la primera vegada que Zelenski s’enfronta a Klitschkó. El setembre de 2019 va voler acomiadar a l’alcalde del seu segon càrrec, el de cap de l’Administració Estatal de la Ciutat de Kíiv. A diferència del lloc d’alcalde, que és triat pels ciutadans, el de cap de l’Administració Estatal de la Ciutat ho decideix el president d’Ucraïna, en el cas de Klitschkó l’antecessor de Zelenski, Petró Poroshenko.

Klitschkó, que va entrar en la política en 2012, va qualificar d’il·legal i antidemocràtic el gest del mandatari, qui finalment va desistir de desallotjar a Klitschkó de l’Administració Estatal.