Política

crisi migratòria

La fiscalia espanyola deixa impune la tragèdia de Melilla

Tanca la investigació en no veure indicis de delicte en l’actuació del agents de l’Estat

També avala les devolucions en calent

La fiscalia espanyola ha arxivat la investigació oberta fa sis mesos sobre la tragèdia a Melilla el 24 de juny passat, quan 23 persones –segons la versió oficial, 40 segons les ONG– van morir quan intentaven superar la tanca que separa el Marroc de la ciutat autònoma, i 470 potencials refugiats van ser tornats en calent a Rabat. Cal recordar que una de les morts, segons diverses investigacions independents, va ser en territori espanyol.

Amb un decret dictat ahir, la fiscal de sala coordinadora d’estrangeria Beatriz Sánchez va donar carpetada a la investigació perquè no ha trobat indicis d’un possible delicte d’homicidi imprudent ni d’omissió del deure d’auxili en l’actuació dels agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola que van participar en l’operació.

Només ha comunicat al director adjunt operatiu de la Guàrdia Civil “l’actuació de diversos agents, llançant pedres contra les persones migrants, per si fos constitutiva d’infracció disciplinària”.

“De totes les diligències practicades, no es pot concloure que l’actuació dels agents que van intervenir fes augmentar el risc per a la vida i la integritat física de les persones que intentaven saltar la tanca, de manera que no se’ls pot imputar un delicte d’homicidi imprudent”, diu la fiscalia, que considera que l’actuació va ser proporcionada.

També diu que els agents no van tenir coneixement de la magnitud de l’allau humana que va derivar en desenes de morts, tot i que hi ha enregistraments dels fets que mostren la gravetat de la situació. Segons la fiscalia, en cap cas els agents podien oferir l’auxili necessari sense córrer perill.

Amb el seu escrit, la fiscal el que fa és donar per bones les tesis defensades pel ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, qüestionades des del mateix Defensor del Poble a Amnistia, passat per un documental de la cadena pública britànica BBC o el consorci d’investigacions especials Lighthouse Reports. Avala que els fets són conseqüència dels successos a la banda marroquina de la frontera, que derivarien en una acumulació de persones “entre els dos recintes fronterers”, que l’actuació de les forces de seguretat espanyoles va ser proporcionada i les devolucions en calent de 470 persones al Marroc, tot i que donar per fet que eren amb tota probabilitat mereixedores de protecció internacional.

Amb el decret de la fiscalia, que deixa impune els tràgics fets, el Ministeri de l’Interior espanyol acaba l’any amb un front menys i alleugereix el seu titular, Fernando Grande-Malaska, després d’haver-se vist entre les cordes per la seva polèmica i controvertida gestió de la tragèdia, per la qual diversos grups parlamentaris de l’oposició en van reclamar la dimissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.