Salut

L’Estat espanyol imposa controls als viatgers procedents de la Xina

Per entrar exigirà una pauta completa de vacunació o una prova negativa de covid

Es faran tests d’antígens als aeroports i augmentarà la vigilància per detectar noves variants

L’increment de casos de coronavirus a la Xina va fer reaccionar ahir el govern espanyol, com altres executius del món com per exemple l’italià i el nord-americà. La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar ahir divendres que es demanarà un test negatiu o la pauta completa de vacunació per entrar a l’Estat a tots els viatgers provinents del país asiàtic. La ministra va explicar que, en coordinació amb Aena, s’activarà un dispositiu als aeroports per fer tests d’antígens als passatgers d’aquest país, concretament a Madrid i Barcelona, els únics que hi tenen vols directes. Les mesures entraran en vigor tot just abans que la Xina torni a obrir les seves fronteres, el 8 de gener.

Després de l’anunci del govern espanyol, el conseller català de Salut, Manel Balcells, va concretar que rebran vols directes de la Xina a partir del 9 de gener, quan ja n’hi pot haver una quinzena. Balcells va assegurar que “caldria fer el test d’antígens a tots els passatgers”, no només als que no estiguin vacunats, perquè “allà les vacunes són diferents i no estan adaptades a l’òmicron”. De fet, la ministra Darias va obrir la porta a establir amb Catalunya i la comunitat de Madrid, els territoris afectats, mesures per gestionar els possibles casos positius que arribin. El protocol, per tant, es podria acabar d’ajustar.

En tot cas, com ha explicat el conseller Balcells, el protocol continua: als passatgers que surtin positius se’ls farà una prova PCR i una seqüenciació durant 48 hores per saber si és una variant nova o no. Si no és una variant nova, el passatger podrà actuar lliurement perquè “estem preparats” i “les vacunes donen cobertura”. Si la variant és nova se’n recomanarà l’aïllament. El conseller espera disposar de cobertura legal del Ministeri de Sanitat per reforçar la mesura.

Ara per ara, les autoritats transmeten tranquil·litat perquè la covid està sota control, però matisen que cal estar atents a l’evolució de la situació a la Xina. Darias també va dir que l’executiu espanyol traslladarà a Europa la necessitat de revisar la sol·licitud del certificat covid digital o equivalent com a garantia de seguretat. El conseller, per la seva banda, va demanar al comitè d’emergències europeu que insti a la coordinació del continent pel que fa a proves i protocols: això seria útil pels vols d’escala, que passen per diversos països. D’altra banda, el govern català va convocar el comitè científic assessor per dilluns que ve i va demanar a les persones de més de 60 anys i les vulnerables que es posin la vacuna de reforç. Actualment, Catalunya té 31 persones a les UCI, molt diferent de la situació alarmant de la Xina.

LA FRASE

S’hauria de fer un test a tots els passatgers de la Xina perquè les vacunes són diferents
Manel Balcells
conseller de salut del govern català


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.