Societat

El ‘Menut’ ja vola i un altre satèl·lit escalfa motors

El segon giny envolat pel govern observarà el territori català cada cinc dies

Abans de l’estiu es vol llançar un tercer nanosatèl·lit per millorar les telecomunicacions

Menut, el segon nanosatèl·lit impulsat per la Generalitat, es va situar ahir en una òrbita polar després de ser ejectat per un coet Falcon9 de la companyia SpaceX que es va enlairar a la tarda des de Cap Canaveral (EUA). Un mes més tard del previst inicialment, el primer giny espacial d’observació terrestre del govern ja sobrevola el planeta de pol a pol a uns 538 quilòmetres d’altura mentre la Terra no deixa de girar. Això li permetrà captar en tot moment imatges de fins a cinc metres de resolució i de Catalunya quan la sobrevoli, aproximadament cada 5 dies.

El nou giny espacial és un CubeSat de menys de 10 quilos que viatja a uns 8 quilòmetres per segon, equipat amb una càmera d’última generació que li permet captar imatges d’alta qualitat en set espectres diferents. Quan s’activi, d’aquí a uns dies, enviarà les dades captades a l’estació terrestre de l’Observatori del Montsec, desenvolupada i gestionada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. Després de ser analitzades i tractades amb les últimes tecnologies de processament d’imatge, les imatges del Menut permetran monitorar l’impacte del canvi climàtic i ajudaran a la gestió del territori en aspectes com l’optimització dels cultius o la lluita contra els incendis, per posar alguns exemples.

El Menut forma part de l’OpenConstellation una xarxa de nanosatèl·lits per observar la Terra aportats per agències espacials, països, institucions i empreses d’arreu que posarà les dades i la informació recollides al servei dels grans reptes globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica, i els recursos i desastres naturals.

El llançament d’ahir no serà l’últim que impulsi el govern català. Mentre seguia l’evolució del Menut en les seves primeres òrbites, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va anunciar ahir que durant la primera part del 2023 s’enlairarà un tercer nanosatèl·lit de Catalunya. En aquest cas es dedicarà a les comunicacions de l’internet de les coses, com ja fa l’Enxaneta, llançat fa 9 mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.