Economia

ESTATS UNITS

El Tresor dels EUA alerta que el país arribarà aquest mes al seu límit de deute

La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, adverteix els principals líders del Congrés que quan s’arribi al límit s’hauran de prendre “certes mesures extraordinàries” per evitar que el país “incompleixi les seves obligacions”

La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ha alertat avui que el proper 19 de gener el deute pendent del país arribarà al seu “límit legal” i ha demanat al Congrés que comenci a treballar perquè s’aprovi elevar-lo.

A través d’un comunicat, el Departament del Tresor ha informat que Yellen ha enviat una carta als principals líders del Congrés nord-americà en què alerta que quan s’arribi a aquest límit s’hauran de prendre “certes mesures extraordinàries per evitar que els Estats Units incompleixi les seves obligacions”.

Yellen recorda que el límit de deute és la quantitat total de diners que el govern dels Estats Units està autoritzat a demanar prestat per complir les seves obligacions legals existents i poder pagar els beneficis de l’assegurança social i Medicare, els salaris militars, els interessos sobre el deute nacional, els reemborsaments d’impostos i altres pagaments.

Cada cert temps, els Estats Units s’acosten a l’impagament del deute nacional perquè, a diferència d’altres països, el govern nord-americà només pot emetre deute fins al límit establert pel Congrés, que té el poder d’elevar aquest sostre segons cregui convenient.

Les dues mesures extraordinàries que aquest tresor implementarà aquest mes són redimir les inversions existents i suspendre noves inversions del fons de jubilació i discapacitat del Servei Civil i del Fons Postal, i també suspendre la reinversió del fons d’inversió en valors governamentals del pla d’estalvi i jubilació d’empleats federals.

Aquestes mesures, ha explicat Yellen, proporcionaran temporalment “una capacitat addicional perquè el Tresor continuï finançant les operacions del govern federal” però només seran vàlides “per un temps”, així que “és fonamental que el Congrés actuï de manera oportuna per augmentar o suspendre el límit del deute”.

“Si bé el Tresor actualment no pot proporcionar una estimació de quant de temps les mesures extraordinàries ens permetran continuar pagant les obligacions del govern, és poc probable que l’efectiu i les mesures extraordinàries s’esgotin abans de principis de juny”, ha afegit.

L’incompliment de les obligacions del govern, ha destacat la secretària, causaria “un dany irreparable” a l’economia nord-americana i a l’estabilitat financera mundial.

Els Estats Units mai no han hagut de declarar la suspensió de pagaments del seu deute nacional, però van estar molt a prop el 2011, quan la mera possibilitat que això passés va desfermar el caos als mercats financers i va fer que l’agència de qualificació de risc Standard & Poor’s rebaixés la nota de solvència del país.

Amb la recent estrenada majoria republicana a la Cambra de Representants està previst que els conservadors utilitzin el límit del deute per aconseguir concessions dels demòcrates en altres assumptes a canvi dels seus vots per aixecar el límit d’endeutament.

Tot i així, segons ha avisat avui la portaveu de la Casa Blanca en la seva roda de premsa diària, el govern no farà “cap negociació sobre el sostre del deute”.

“Hi ha hagut una cooperació bipartidista quan es tracta d’aixecar el sostre del deute, i és així com ha de ser, així és com hem de continuar. No és i no ha de ser un joc polític”, ha destacat.

La carta enviada avui per Yellen va dirigida, entre d’altres, al president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy; el líder demòcrata d’aquesta cambra, Hakeem Jeffries; al líder de la majoria del Senat, Charles E. Schumer i al líder republicà del Senat, Mitch McConnell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.