Política

Alemanya

Boris Pistorius, nou ministre de Defensa alemany

El fins ara titular d’Interior de la Baixa Saxònia relleva Christine Lambrecht, que va dimitir dilluns

Els seus principals reptes seran l’enviament d’armes a Ucraïna i la modernització de l’exèrcit federal

El fins ara ministre d’Interior de l’Estat federat de Baixa Saxònia, Boris Pistorius, serà el nou titular de la departament de Defensa d’Alemanya, ha informat aquest dimarts el govern federal, que ha confirmat així la informació avançada per diversos mitjans.

El portaveu de l’Executiu, Steffen Hebestreit, ha anunciat en un comunicat que Pistorius jurarà el pròxim dijous com a ministre al Bundestag (la cambra baixa del Parlament alemany).

“Estic molt content d’haver guanyat un polític destacat al nostre país per al càrrec de ministre de Defensa”, declara el canceller Olaf Scholz al comunicat que confirma el relleu de Christine Lambrecht, que va presentar la seva dimissió aquest dilluns.

“Boris Pistorius és un polític extremadament experimentat que ha estat provat a l’administració, ha estat treballant en la política de seguretat durant anys i, amb la seva competència, la seva assertivitat i el seu gran cor, és exactament la persona adequada per guiar la Bundeswehr (l’Exèrcit federal alemany) a través d’aquest punt d’inflexió”, destaca Scholz,

El futur titular de Defensa, que pertany al Partit Socialdemòcrata (SPD), succeirà com a ministre de Defensa la també socialdemòcrata Lambrecht, que va dimitir aquest dilluns després de rebre intenses crítiques a la seva gestió enmig d’un intens debat sobre la contribució d’Alemanya a Ucraïna contra la invasió de Rússia.

Pistorius exerceix la cartera d’interior a Baixa Saxònia des del 2013 i fa temps que se li atribueixen aspiracions de fer un salt a la política nacional. El 2019 va estar entre els candidats que van aspirar a formar part de la cúpula bicèfala de l’SPD i el 2017 va ser part de l’anomenat “gabinet a l’ombra” del llavors líder del partit, Martin Schulz.

Al seu nou càrrec, Pistorius haurà de fer front a diversos reptes, entre els quals es destaquen la gestió de l’enviament d’armes a Ucraïna i la modernització de l’exèrcit alemany. El seu departament disposa d’un fons especial de 100.000 milions d’euros que es va crear després de l’inici de la invasió russa. També haurà d’organitzar la retirada de les tropes alemanyes de la missió de Mali, que ha de començar al maig del 2024.

Pistorius ha destacat en debats sobre seguretat interna a la conferència de ministres d’Interior, al voltant d’assumptes que van des de l’amenaça del terrorisme islàmic fins a la lluita contra la violència al voltant del futbol.

Amb la seva entrada al govern quedarà trencada la paritat de gènere en el Consell de Ministres.