Medi ambient

Europa

Activistes climàtics demanen a Davos un veritable compromís de les elits per salvar planeta

Retreuen als líders polítics i empresarials que continuïn pensant en explotar els combustibles fòssils

Alerten que amb diners no es pot arreglar el que ja ha destruït el canvi climàtic

Diverses desenes de joves activistes climàtics, entre les quals la sueca Greta Thunberg i l’equatòria Helena Gualinga, s’han manifestat aquest divendres a la localitat suïssa a Davos, on avui finalitza la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial. Els ecologistes han exigit als líders mundials que es comprometin realment a buscar solucions a la crisi climàtica per salvar el planeta.

Desafiant la baixa temperatura de -13°C, els activistes, en la seva majoria dones, s’han concentrat al carrer principal de Davos i ha cridat consignes com “Què volem? Justícia climàtica. Quan ho volem? ara!” o “Els oceans creixen, nosaltres també”.

Entre les demandes que han recollit a les pancartes hi havia la de demanar que es deixi de finançar el carbó, el petroli i el gas i missatges com Atureu l’ecocidi, canvieu la llei o El que passa a l’Àrtic no es queda només a l’Àrtic.

L’activista alemanya Luisa Neubauer ha retret als líders polítics i empresarials reunits aquesta setmana al Fòrum de Davos que, tot i haver “après el vocabulari, que ja saben dir clima i parlen de transició energètica, la majoria continua pensant en explotar els combustibles fòssils”.

La pakistanesa Ayisha Siddiqa ha recordat les tràgiques inundacions de l’any passat al seu país i ha assegurat que “cap quantitat de dòlars és capaç d’arreglar el que s’ha destruït”. “Ens dirigim cap a una catàstrofe extrema que no només és material, sinó que es tracta també de la perduda de pobles, llengües i cultures”, ha alertat.

La ugandesa Vanesa Nakate ha criticat que “els líders han perdut el moment Kairós [oportú] per fer alguna cosa per la crisi climàtica”. “Necessitem líders que pensin en les comunitats que estan a la primera línia, és una qüestió de compassió”, ha afirmat.

L’ecologista equatoriana Helena Gualinga ha llegit la carta oberta que fa uns dies van signar totes elles, en la qual insten els directors executius de les empreses energètiques de combustibles fòssils a no obrir nous punts d’extracció i que “deixin de bloquejar la transició a l’energia neta”.

La carta, que han compartit a les xarxes socials i ja té gairebé un milió de firmes, acusa les grans petrolieres de saber “durant dècades que els combustibles fòssils provoquen un canvi climàtic catastròfic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.