Salut

unió europea

La EMA i Brussel·les tracten de mitigar l’escassetat d’antibiòtics a la UE

L’augment en les infeccions respiratòries durant els últims mesos ha portat a un augment en la demanda d’antibiòtics com l’amoxicil·lina sobretot en el format pediàtric

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) i la Comissió Europea han subratllat aquest divendres que estan seguint de prop i responent a l’escassetat actual d’antibiòtics que afecta la Unió Europea (UE) i estan cooperant amb les autoritats nacionals per a investigar si es poden prendre “mesures addicionals” que mitiguin l’impacte d’aquest problema.

En un comunicat conjunt, al qual se sumen els caps de les agències nacionals de medicaments, aquestes institucions recorden que l’escassetat de fàrmacs ha estat “un problema de salut pública constant” i la situació a la UE s’ha vist “exacerbada per esdeveniments o tendències geopolítiques com la guerra a Ucraïna, la crisi energètica i les altes taxes d’inflació”.

A més, expliquen que l’augment en les infeccions respiratòries durant els últims mesos ha portat a un augment en la demanda d’antibiòtics com l’amoxicil·lina, especialment amb formulacions pediàtriques, la qual cosa sumada als retards en la fabricació i els problemes de capacitat de producció ha provocat “problemes de subministrament que afecten la majoria” dels països europeus.

“S’han aplicat diverses mesures en els estats membres per a garantir que els pacients puguin rebre el tractament adequat”, agreguen.

La nota també assegura que, segons la informació actual de les empreses, “s’espera que la situació millori en els pròxims mesos”, i recorda que és important que els antibiòtics s’utilitzin amb prudència per a mantenir la seva eficàcia i evitar la resistència als antimicrobians.

“Només s’han de receptar per a tractar infeccions bacterianes. No són adequats per al tractament d’infeccions virals com el refredat i la grip, on no són efectius”, assenyalen.

No obstant això, la EMA assegura que aquests problemes també afecten països fora de la UE, subratlla la importància de la “transparència” en relació amb l’escassetat i destaca la necessitat que totes les parts es comuniquin de manera “objectiva i responsable per a evitar qualsevol preocupació pública indeguda”.

L’Agència Europea de Medicaments aixeca les restriccions en alguns productes no autoritzats

L’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) ha acordat flexibilitzar diverses mesures reguladores per fer front a l’escassetat d’antibiòtics que pateix la Unió Europea.

En un comunicat publicat aquest divendres, l’EMA detalla que ha aixecat les restriccions “de forma excepcional” en productes fins ara no autoritzats i que ha suavitzat certes normes referents a l’etiquetatge d’alguns fàrmacs. Alhora, també dona suport a mesures com la dispensació de dosis unitària.

L’agència justifica aquesta decisió per respondre a la manca de medicaments actual, un fet que respon a un increment en el nombre d’infeccions respiratòries i que s’ha vist agreujat la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica i la pujada de preus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.