Economia

comissió europea

Brussel·les eleva a l’1,4% el creixement per a l’Estat espanyol

La Comissió Europea preveu que la inflació es moderi el 2023 al 4,4%, la més baixa de les grans economies

La zona euro esquiva de moment la recessió aquest any amb una projecció d’increment del PIB del 0,9%

La contracció econòmica haurà d’esperar. Les previsions econòmiques que la Comissió Europea va presentar ahir allunyen de moment aquest any la recessió, a la qual sí que s’apuntava en projeccions anteriors. Els nous càlculs de l’executiu comunitari són especialment positius per a l’economia de l’Estat espanyol. Brussel·les eleva quatre dècimes, fins a l’1,4%, el creixement del PIB aquest any, sent la que més creix de les grans economies de la zona euro, notablement per sobre d’Alemanya (0,2%), França (0,6%) i Itàlia (0,8%).

Malgrat l’augment en el creixement econòmic previst per a aquest any, Brussel·les manté en el 2% l’increment del producte interior brut (PIB) espanyol el 2024, la mateixa xifra que en les projeccions del novembre. Això sí, els càlculs de Brussel·les són més pessimistes que els del govern espanyol, que preveuen un augment del PIB del 2,1% aquest any.

Els càlculs d’inflació també són positius per a l’economia de l’Estat. Brussel·les calcula que l’acceleració dels preus es moderarà aquest any al 4,4%, la taxa més baixa de les grans economies de la zona euro. Les projeccions apunten que la inflació baixi el 2024 fins al 2,3%, tot deixant enrere els episodis amb preus disparats per les conseqüències de la invasió russa d’Ucraïna.

“Espanya ha esquivat relativament bé els efectes negatius provocats per la guerra”, va assegurar el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, en la presentació de les previsions econòmiques. I és que el 2022 –l’any marcat plenament per la guerra–, l’economia espanyola va créixer un 5,5%, un punt més respecte a les anteriors previsions. Ara bé, amb aquesta xifra el PIB de l’Estat encara no ha arribat al nivell previ a la pandèmia.

Segons indica l’informe de la Comissió Europea, l’alça de la previsió de creixement del PIB de l’Estat s’explica per la recuperació del turisme i l’impuls del consum privat –estimulat per la moderació dels preus– i de la inversió per l’efecte dels fons europeus.

A nivell de la zona euro, les previsions de Brussel·les dissipen de moment els temors econòmics. Les autoritats comunitàries eleven també la projecció de creixement de l’economia de la zona euro fins al 0,9% aquest any, un increment de sis dècimes respecte als càlculs de la tardor. També consideren que la inflació ja hi ha assolit el seu pic i es moderarà fins al 5,6% aquest any. Paral·lelament, la Comissió Europea preveu que l’activitat econòmica de la Unió Europea s’expandeixi un 0,8% aquest any.

Si bé els vents a favor es mantenen per a l’economia europea, les autoritats comunitàries alerten que alguns problemes persisteixen. Preocupa especialment la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris, cosa que pot afectar el consum, sostingut de moment per un mercat laboral amb una taxa d’atur històricament baixa. Si bé s’allunyen els pitjors escenaris, la situació econòmica continua sent fràgil.

LA XIFRA

5,5
per cent
és el que va créixer l’economia espanyola el 2022, un any marcat plenament per la guerra a Ucraïna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.