Societat

JÚLIA ROSANNA SÁNCHEZ-VALVERDE

CONSELL NACIONAL DE LA JOVENTUT

“Als 35 anys no es poden dir joves, són adults precaris”

“Sense feines estables, amb sous que t’exploten i uns lloguers abusius no podem anar enlloc”

“Comprar avui no és en l’imaginari de cap jove”

Com a presidenta del Consell Nacional de la Joventut reclama un gir en les polítiques d’ocupació, formació, habitatge i salut mental.

Segons va alertar, la situació actual és d’emergència.
És dramàtic. Sense feines estables, amb sous que t’exploten i uns lloguers abusius no podem anar enlloc. Un percentatge elevat de joves pateixen ansietat perquè no arriben a final de mes.
L’habitatge és el gran drama?
És la barrera, perquè per un lloguer ens demanen dos anys cotitzats i contracte indefinit. Quins joves tenim això avui? Emancipar-se vol dir destinar el 90% del sou al lloguer. Des del CNJC reclamem un percentatge del parc públic d’habitatge només per a joves; si no, en quedem fora. Els països que hi destinen més recursos tenen una millor taxa d’emancipació.
Sense ajudes, s’ha de tornar a casa dels pares?
Som crítics amb unes ajudes com el bo cultural. No es tracta només d’anar al cine, que també, sinó d’emancipar-se amb dignitat, sense haver d’estalviar deixant de menjar de manera saludable o sense encendre la calefacció com molts companys universitaris.
S’ha pogut emancipar?
Tinc 23 anys i continuo vivint a casa dels pares. La universitat em queda a prop i no compto que pugui marxar en els propers tres o quatre anys, fins que amb un sou estable pugui estalviar per anar de lloguer. Comprar avui no és en l’imaginari de cap jove.
Parlem de joves fins els 35 anys...
Allarguem la precarietat en què vivim i els considerem joves, però no es pot maquillar la veritat, perquè als 35 són adults precaris. Acabes d’estudiar als 22 i han de passar anys per guanyar estabilitat.
Confia en els compromís polític?
Esperem que es facin canvis en els quatre àmbits prioritaris que considerem accessibles per revertir la situació. Veiem que ens escolten, i ho van fer el 2022, quan era l’Any Europeu de la Joventut, però més enllà de la foto i paraules necessitem fets i recursos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.