Protesta contra el buidatge del pantà de Sau
Els manifestants s’exclamen pel que asseguren que serà “la matança de peixos més gran d’Europa”
S’avança el control d’accés a la zona per l’afluència de visitants que volen veure l’embassament en nivells mínims
La decisió de l’Agència catalana de l’Aigua de buidar el pantà de Sau per preservar la qualitat de l’aigua i garantir-ne l’abastament en zones com l’àrea metropolitana i Girona ha dut aquest matí un centenar de persones a protestar per la mesura tallant la via que travessa la presa de l’embassament.
Els manifestants han denunciat que l’acció de buidatge arriba “massa tard” i que per dur-la a terme no s’ha elaborat un pla previ per protegir la fauna del pantà. L’ACN informa que Lluís Roca, usuari de l’embassament, ha declarat que tot plegat provocarà “la matança de peixos més gran d’Europa”. L’agència també confirma que el tall de la via ha provocat algun moment de tensió que ha comportat la intervenció de l’alcalde, Joan Riera, perquè es permetés passar uns sardanistes que acudien a un aplec.
En tot cas, la forta afluència de visitants ha fet avançar el control d’accés motoritzat al pantà per evitar col·lapses de persones que acudeixen a la zona per veure l’embassament en els seus nivells mínims. Aquest control normalment s’activa per Setmana Santa i a l’estiu, però l’alcalde Riera lamenta que molts turistes hi van “a fer-se la foto” i col·lapsen la carretera.
La regulació, promoguda pel Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, l’Ajuntament de Vilanova de Sau i el Consell Comarcal d’Osona, comença aquest cap de setmana i per accedir-hi caldrà reserva prèvia. Aquesta té un preu de cinc euros per als cotxes i de dos euros per a les motocicletes.
El control es farà tots els dissabtes i diumenges del mes de març i els dies 1, 2 i del 6 al 10 d’abril, amb l’objectiu de preservar el patrimoni natural i cultural i garantir la seguretat dels usuaris i residents.