Política

La reforma de les pensions de Macron, a la recta final

La iniciativa del president francès entrarà aquest dimecres en la darrera fase, enmig de protestes i vaga d’escombraries

La reforma de les pensions del president francès, Emmanuel Macron, entra en la fase final, però amb incertesa, dubtes i enmig de vagues i protestes al carrer. El tràmit parlamentari de la iniciativa entrarà aquest dimecres en la recta definitiva, però envoltada de polèmica, amb manifestacions dels sindicats i de l’oposició, i amb la vaga d’escombriaires de París que deixa la ciutat plena de brossa com a exponent de la lluita contra la reforma. Tot i això, aquest dimecres es reuneix la comissió mixta de l’Assemblea Nacional i el Senat, que ha d’acordar un text comú per la reforma.

El partit de Macron està aliat en aquest assumpte amb la dreta tradicional, els Republicans, amb els quals suma la majoria absoluta en les dues cambres. Però alguns dels seus legisladors no han garantit encara el seu vot favorable, cosa que posa en perill l’èxit de la votació. La primera ministra francesa, Elisabeth Borne, ha assegurat aquest dimarts que “la majoria existeix” i, segons els mitjans francesos, l’executiu confia en tenir la majoria suficient. Tot i això, la incertesa del resultat ha provocat que Macron no descarti a recórrer a l’article de la Constitució que li permet aprovar textos sense votació, amb el cost polític que pot anar associat.

El text que es pacti dimecres es debatrà i es votarà en les dues cambres aquest dijous. El debat es preveu tens i, de fet, hi haurà protestes dels sindicats davant de l’Assemblea Nacional.

Brossa i protestes

La vaga d’escombriaires, que fa dos dies que està en marxa, ha afectat sobretot París, on s’acumulen més de 7.000 tones de brossa a les voreres. Això ha provocat greus problemes en molts barris, sobretot en aquells amb plagues de rates. També afecta altres ciutats grans com Nantes, Rennes, Niça o Montpeller, però ni de bon tros com la capital. D’altra banda, la protesta dels serveis d’escombraries no és l’única: s’hi afegiran altres vagues el dimecres, com els d’una part dels controladors aeris, que obligaran a suprimir un 20% dels vols en l’aeroport parisenc d’Orly.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.