Política

Estat Francès

Mobilització massiva abans de la votació de la reforma de les pensions

Almenys mig milió de persones han participat en les protestes arreu del país, una xifra que els sindicats eleven a 1,7 milions

Els sindicats insten els parlamentaris a rebutjar el projecte i reclamen al govern que no recorri a l’article 49.3 per aprovar-la sense vot

Centenars de milers de ciutadans han sortit aquest dimecres als carrers per alçar la veu contra la reforma de les pensions impulsada per l’executiu del president Emmanuel Macron, i que demà dijous s’ha de votar a les dues cambres del parlament francès.

La vuitena jornada de protestes en un mes i mig ha mobilitzat arreu del país almenys mig milió de persones (unes 480.000, segons el ministeri d’Interior), una xifra que el sindicat CGT ha elevat a 1,7 milions. Les dues estimacions superen les de l’11 de març (una mica més d’un milió, segons la CGT, i 368.000 d’acord amb el ministeri) però es queden a la meitat de les del 7 de març, quan les manifestacions van aplegar 3,5 i 1,28 milions, respectivament.

El secretari general de la Confederació Francesa Democràtica del Treball (CFDT), Laurent Berger, ha expressat a l’inici de la manifestació a París que el d’avui és “l’últim crit del món sindical” per “dir als parlamentaris que no votin aquesta reforma”.

Berger ha demanat als parlamentaris que a l’hora de votar tinguin present allò que passa a les seves circumscripcions, en al·lusió a les protestes i a l’ampli rebuig que el projecte provoca entre la població, d’acord amb totes les enquestes. El pla de l’executiu francès té el rebuig frontal dels sindicats, els partits d’esquerres, la ultradreta i el 70 % de l’opinió pública, segons els sondejos.

La reforma del model de pensions preveu elevar de manera gradual l’edat mínima de jubilació dels 62 a 64 anys fins al 2030. A més, avança al 2027 l’augment de 42 a 43 anys del període de cotització necessari per assolir la prestació completa, que estava previst per al 2035.

Macron es reuneix aquesta nit amb la primera ministra, Elisabeth Borne, i els caps de departament afectats per la reforma. Segons fonts properes a la presidència, el govern no preveu a hores d’ara recórrer a l’article 49.3 de la Constitució, que permet aprovar el projecte sense vot però obre la porta a què l’oposició presenti mocions de censura.

El secretari general de la CGT, Philipe Martínez, ha advertit que el recurs al 49.3 seria gravíssim i faria “trontollar la democràcia per no tenir en compte què passa al carrer”. A més, ha denunciat que l’executiu hagi optat per un “procediment accelerat” per a la tramitació parlamentària d’una llei d’aquesta importància.

Martínez ha assenyalat que si aquesta “és la mare de totes les reformes”, com diu Macron, “cal dedicar temps al debat”. Però segons ell, “des del principi el govern, i sobretot el president de la República, han triat un mètode que no afavoreix l’expressió”. El sindicalista ha avançat que passi el que passi aquest dijous “cal continuar la lluita”. També ha recordat que en el passat “hi ha hagut lleis que s’han promulgat i que no s’han aplicat mai”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.