Política

irlanda del nord

Biden arriba a Belfast per reivindicar els 25 anys dels acords de pau

El president nord-americà pronunciarà aquest dimecres un discurs a la capital nord-irlandesa

El president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, ha arribat aquest dimarts al vespre a Belfast, la capital nord-irlandesa, per reivindicar els 25 anys dels acords de pau de Divendres Sant, que van posar fi a tres dècades de conflicte. A l’inici del viatge de quatre dies que el portarà també a visitar la República d’Irlanda, Biden va instar a mantenir la pau.

A la seva arribada a la capital nord-irlandesa, el demòcrata es va trobar una ciutat totalment blindada davant l’amenaça d’atemptats. Aquest dilluns la policia va informar que havia desmantellat un complot del Nou IRA. La visita a Belfast del mandatari nord-americà, d’arrels irlandeses, coincideix amb un moment de crisi pel procés de pau, amb una paràlisi política provocada pel rebuig del Partit Democràtic Unionista (DUP) –segona formació nord-irlandesa– al nou acord amb Brussel·les que desbloquejava protocol del Brexit per Irlanda del Nord. A la capital nord-irlandesa, Biden es reunirà amb el primer ministre britànic, el conservador Rishi Sunak, abans de pronunciar aquest dimecres un discurs en el nou campus de la Universitat de l’Ulster, a la qual també estan convidats els principals líders polítics de la regió. No està clar, però, informa Efe, si el president nord-americà mantindrà contactes, sigui de manera col·lectiva o individuals, amb els polítics nord-irlandesos abans de viatjar a Dublín aquest dimecres mateix per continuar amb la seva gira a la República d’Irlanda fins dissabte. Un portaveu de Downing Street, despatx oficial del primer ministre britànic, va destacar ahir que Sunak i el mandatari nord-americà mantenen una “relació de treball increïblement positiva”, tot i que Washington ha pressionat a Londres en els últims anys respecte al Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.