Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna prepara al “màxim” la seva contraofensiva mentre resisteix en Bakhmut

Les forces russes han continuat aconseguint avanços territorials a la ciutat

Ucraïna està preparant al “màxim” les seves tropes per a la contraofensiva i té sobre la taula diverses opcions d’atac per a recuperar els territoris ocupats per Rússia, com a imatges geolocalitzades mostren que els mercenaris russos van avançar cap a l’oest de la ciutat de Bakhmut.

“Estem preparant als nois. Esperem amb ansietat el lliurament d’armes promesa pels nostres socis (...) La preparació avança al màxim”, ha declarat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en el seu habitual missatge de vídeo diari.

Contraofensiva en suspens

No obstant això, la data de la contraofensiva ucraïnesa segueix en suspens, més encara després de les recents filtracions en les xarxes socials sobre els plans de Kíiv i els seus aliats occidentals.

El secretari del Consell Nacional de Seguretat i Defensa (SNBO), Oleksiy Danílov, ha matisat en una entrevista a la televisió ucraïnesa que, en tot cas, la contraofensiva no suposaria la victòria final en la contesa. “Tots han de comprendre que no sols estem parlant d’una contraofensiva. Tots els nostres territoris han de ser alliberats fins a restablir les fronteres de 1991. Fins que no ho fem (...) no podrem parlar de la fi de la guerra”, ha argumentat.

Per part seva, el cap del Grup de mercenaris russos Wagner, Yevgueni Prigozhin, ha constatat aquest divendres que la contraofensiva ucraïnesa “es retarda cada vegada més” i ha advertit que “si no comença aviat, l’Exèrcit ucraïnès començarà a perdre gradualment la seva capacitat combativa”. “La guerra entrarà en un atzucac i els territoris actualment controlats per Rússia, quedaran sota el seu poder durant molts anys”, ha vaticinat.

Avanços de Wagner a Bakhmut

A Bakhmut, epicentre dels enfrontaments en l’est d’Ucraïna, continuen els intensos combats, segons han constatat totes dues parts.

El ministeri de Defensa rus ha informat que “els grups d’assalt de Wagner duen a terme accions combatives d’alta intensitat per a apoderar-se dels barris en l’oest d’Artiómovsk (nom rus de Bakhmut)”. Aquests esforços, segons el comandament rus, compten amb el suport en els flancs de les Forces Aerotransportades que “frustren els intents de l’enemic de traslladar a la ciutat pertrets i reserves”.

L’estatunidenc Institut d’Estudis de la Guerra (ISW) ha constatat que les imatges geolocalitzades corroboren que “les forces russes han continuat aconseguint avanços territorials en Bakhmut”, amb “avanços cap a l’oest” d’una banda, i “avanços marginals en el sud i sud-oest” per l’altre.

El portaveu del Grup Oriental de les Forces Armades d’Ucraïna, Serhiy Cherevaty, ha explicat que la situació en aquesta ciutat “és dinàmica”, per la qual cosa resulta difícil establir amb claredat el percentatge del territori de Bakhmut sota control rus.

Mentrestant, l’últim part d’intel·ligència del Regne Unit divulgat aquest divendres ha alertat que Rússia ha intensificat el seu setge a la ciutat, gràcies al fet que les forces regulars russes i els Wagner han millorat la seva coordinació.

Els defensors ucraïnesos encara ocupen els barris occidentals, però han sofert intensos atacs de l’artilleria russa, especialment durant les últimes hores, va constatar la intel·ligència britànica.

La viceministra de Defensa d’Ucraïna, Hanna Malyar, ha explicat que les forces russes han concentrat en Bakhmut “les seves unitats més professionals i utilitzen una quantitat significativa d’artilleria i aviació”. “Cada dia, l’enemic duu a terme entre 40 i 50 atacs i més de 500 bombardejos en Bakhmut”, ha afirmat, en denunciar que l’Exèrcit rus “simplement està arrasant la ciutat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.