Societat

nacions unides

La desigualtat de gènere en l’alimentació i l’agricultura perjudiquen l’economia

Abordar la desigualtat de gènere en els sistemes agroalimentaris i canviar el paper de la dona en el sector redueix la fam, estimula l’economia i reforça la resiliència davant crisis com ara el canvi climàtic i la pandèmia de la covid-19, segons revela un nou informe de l’agència de l’ONU per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

El document La situació de les dones en els sistemes agroalimentaris no es limita a l’agricultura, sinó que ofereix un panorama complet de la situació de les dones que treballen en els sistemes agroalimentaris, des de la producció fins a la distribució i el consum.

“Les dones exerceixen de productores, empresàries, venedores, treballadores i també de consumidores. Participen en totes les dimensions que formen part dels sistemes agroalimentaris”, afirma el director del Departament de Transformació Rural Inclusiva i Igualtat de Gènere de la FAO, Benjamin Davis.

L’organització destaca que els sistemes agroalimentaris són una important font de treball a tot el món: el 36% de les dones que treballen estan ocupades en aquest sector, una xifra que arriba al 38% en el cas dels homes. La feina de les dones és menystinguda i les seves condicions laborals tendeixen a ser pitjors que les dels homes. “En general, les dones tenen una feina més informal, és més precària, a temps parcial, d’escassa qualificació, més laboriosa i més mal pagada”, diu Davis, que hi afegeix que les dones tenen més càrrega com a cuidadores no remunerades i s’ocupen el triple que els homes de les tasques domèstiques arreu del món.

En concret, l’informe de les Nacions Unides destaca que les assalariades en l’agricultura guanyen 82 cèntims per cada dòlar que reben els homes. Les dones també tenen menys accés a la possessió de la terra, al crèdit, a la formació i a les noves tecnologies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.