Societat

La Taula del Tercer Sector alerta de l’empitjorament de les condicions de vida

La inflació i especialment la pobresa energètica han esdevingut el nou assot de les persones vulnerables un cop superada la pandèmia

Un primer balanç de l’enquesta de condicions de vida publicada aquest dilluns per l’Idescat ha fet concloure la Taula del Tercer Sector que tot i que la taxa de risc de pobresa o exclusió social se situa en el 24,7%, un punt menys que en l’enquesta anterior, l’indicador que mesura el risc de pobresa no millora i es manté estable en un 19,9%. Per això, la Taula del Tercer sector creu que la millora és tan “tímida” que “no convida a l’optimisme”. Per les entitats, “l’impacte de la pandèmia s’està superant, però la mala notícia és que es torna als mateixos nivells que abans de l’esclat de la Covid-19 i això vol dir que la bossa de pobresa estructural no millora”.

Aquesta mala perspectiva respecte a les condicions de vida ve corroborada, segons l’entitat pel fet que si es tenen en compte els set principals components que mesuren les condicions per tenir una vida digna, cinc indiquen un empitjorament de la precarietat. Entre aquests, hi destaca especialment el de la pobresa energètica, que afecta gairebé un de cada cinc catalans, amb una taxa que ha crescut tres punts respecte a l’any passat. A més, “el percentatge de la ciutadania que no pot afrontar despeses imprevistes de 800 euros és d’un 35%. Amb aquest panorama, la Taula remarca que els col·lectius més colpejats continuen sent la infància (32%) les persones grans (19%) i la població d’origen migrat (50%).

La Taula del Tercer Sector, que agrupa unes 3.000 entitats socials catalanes que defensen els drets socials i treballen per la inclusió i cohesió social, creu que la inflació està sent un nou assot per a les persones més vulnerables i demana que les polítiques socials que afecten l’habitatge, les condicions laborals o els ingressos afrontin els nous problemes i es plantegin a llarg termini per fer-ne prevenció i per evitar que els ciutadans acabin en situació de vulnerabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.