França recolza “tot diàleg” que pugui contribuir a la pau a Ucraïna

La Presidència francesa ha donat la benvinguda aquest dimecres a l’intercanvi telefònic mantingut entre els líders d’Ucraïna i la Xina i ha manifestat que París “encoratja tot diàleg que pugui contribuir” a aconseguir la pau conforme “als interessos fonamentals d’Ucraïna i al dret internacional.

Fonts de l’Elisi han precisat que aquest era un missatge que el president francès, Emmanuel Macron, ja havia traslladat a Pequín durant la seva recent visita d’Estat a la Xina. “Encoratgem tot diàleg que pugui contribuir a la resolució del conflicte de conformitat amb els interessos fonamentals d’Ucraïna i el dret internacional. Aquest va ser el missatge transmès pel president de la República durant la seva visita d’Estat a la Xina, durant la qual el president Xi Jinping va comunicar al Cap d’Estat la seva intenció de reunir-se amb el president Zelenski”, han indicat.

Els comentaris de l’Elisi han arribat com a reacció a la “llarga” conversa telefònica que han mantingut aquest dimecres Xi Jinping, i el seu homòleg d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, la primera des de l’inici de la invasió russa.

Segons han informat mitjans estatals del país asiàtic, Xi va comunicar Zelenski que la Xina enviarà un representant governamental especial per a assumptes eurasiàtics a visitar Ucraïna i altres països amb el propòsit de “dur a terme una comunicació profunda amb totes les parts sobre una solució política a la crisi”.

Zelenski ha confirmat gairebé de manera simultània la “llarga i significativa” conversa mantinguda amb el líder xinès que, segons mitjans ucraïnesos, es va prolongar durant més d’una hora.

Donades les seves bones relacions amb Rússia, nombroses veus internacionals han demanat que Pequín usi la seva influència sobre Moscou per a detenir el conflicte.

A pesar que la Xina insisteix que manté una posició neutral en el conflicte, Xi no havia parlat amb Zelenski des del principi de la invasió russa a Ucraïna, però sí que ho ha fet en diverses ocasions amb el governant de Rússia, Vladímir Putin, i fins i tot ha fet una visita oficial a Moscou.