Política

La ministra Ribera denega al govern la gestió del tram català de l’Ebre

Apel·la a la decisió del Constitucional i acusa la Generalitat de fer “electoralisme” amb el tema

Posa en dubte que des de Catalunya s’hi puguin aplicar “criteris racionals

Defensa que l’administració de la CHE ha estat “impecable”

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s’ha negat rodonament a permetre que la Generalitat participi en la gestió de les conques de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). En una entrevista a Catalunya Ràdio recollida per l’ACN, la ministra ha afirmat que “honestament no” veu “viable” la proposta del govern, perquè “l’Ebre és un dels rius que passa per més comunitats autònomes”, i que “el Tribunal Constitucional va deixar clar que no se’n pot fraccionar la gestió i que la competència és de l’Estat en la mesura en què hi ha interessos de diferents territoris i usuaris”.

Segons Ribera, “no s’ha de fer electoralisme” amb aquest tema, perquè cal “una gestió integral de la conca” i no dividir-la “per trams”. La responsable espanyola de Transició Ecològica ha qüestionat que es puguin aplicar “criteris racionals” a la gestió de l’últim tram del riu.

La vicepresidenta ha defensat l’administració de la CHE malgrat que ha trigat més d’un any a aplicar-hi mesures contra la sequera. “Jo entenc que al període electoral és fàcil dir aquest tipus de coses, però la seva gestió ha estat impecable, amb cautela i proporcionada”, perquè “ha anat incorporant missatges i dialogant amb les comunitats de regants” i “hi ha hagut un esforç d’entesa molt gran”.

Durant l’entrevista, Ribera també ha aclarit que algunes de les mesures contra la sequera que es van aprovar aquest dijous al consell de ministres extraordinari es vehicularan a través del Ministeri d’Agricultura, i altres s’aplicaran automàticament via Seguretat Social o en tributs que es deixaran de pagar. “Hi ha una molt bona part que s’autogestiona” i una altra a través del ministeri i les comunitats autònomes, ha dit. Per Ribera, es vol aconseguir que els agricultors disposin de la liquiditat de les ajudes “tan aviat com sigui possible”.

En aquesta línia, ha reiterat que l’aprovació del nou paquet d’ajudes d’aquest dijous, coincidint amb l’inici de la campanya, no és una iniciativa “electoralista”, com sosté el PP. “Jo crec que les coses es preparen i s’aproven quan estan llestes, i és un paquet molt important que també incorpora mesures pensades per al mitjà i llarg termini”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.