Política

turquia

Els col·legis electorals tanquen a Turquia amb una alta participació

El president Erdogan s’enfronta al veredicte de les urnes

La jornada electoral ha transcorregut sense gairebé incidents

La sort ja està tirada. Els col·legis electorals a Turquia han tancat aquest diumenge a les cinc de la tarda hora local (les quatre de la tarda hora catalana) després de nou hores de votació per escollir els 600 nous diputats i al nou president, amb els sondejos apuntant a una derrota per la mínima de l’actual mandatari, l’islamista Recep Tayyip Erdogan, després de dues dècades el poder.

La jornada electoral ha transcorregut sense massa incidents. La junta electoral central ha informat que un membre d’una mesa ha mort i que l’oposició ha denunciat algunes irregularitats i suposades manipulacions de vots.

Diferents fonts i mitjans locals informen que la participació serà més alta del que és habitual, en un país on pot superar el 80%.

Canan Kaftancioglu, la presidenta del partit socialdemòcrata CHP, el principal de l’oposició i favorit a guanyar les eleccions, ha assegurat per exemple que a Istanbul participació podria arribar al 90%.

Cinc milions de joves, el 8% de l’electorat, voten per primera vegada en aquests comicis, i els estudis demoscòpics assenyalen que la majoria ho farà a favor de l’oposició.

Els últims sondejos pronostiquen una ajustada victòria de l’oposició, el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu sobre Erdogan, tot i que possiblement cap dels dos aconsegueixi superar el 50% dels vots i evitar així una segona volta d’aquí a quinze dies, el 28 de maig.

Un tercer candidat, el nacionalista Sinan Ogan, no obtindria més del 3%, suficient per restar als dos candidats amb opcions els vots necessaris per assolir aquesta majoria.

Pel que fa a les eleccions parlamentàries, les enquestes veuen improbable que la coalició del partit d’Erdogan, l’islamista AKP, amb l’ultranacionalista MHP renovi la seva majoria absoluta, tot i que tampoc l’assoliria l’aliança del socialdemòcrata CHP amb el nacionalista IYI, per la qual cosa el partit d’esquerres HDP serà decisiu.

La campanya electoral ha estat molt tensa, amb Erdogan arribant a comparar aquests comicis amb el fallit cop d’estat que va patir el 2016, comentari que ha despertat els temors que el president no accepti una eventual derrota, o que els seus seguidors provoquin aldarulls que dificultin un traspàs ordenat del poder.

No es podran difondre notícies relacionades amb les eleccions fins a les sis de la tarda i la premsa té prohibit informa dels resultats fins a les nou de la nit, si bé la Comissió Electoral pot aixecar aquest veto abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.