Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

El president bielorús reapareix en públic després dels rumors sobre el seu estat de salut

Lukaixenko apareix al comandament central de l’Exèrcit de l’Aire amb motiu dels aparells russos abatuts dissabte a territori bielorús

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha reaparegut aquest dilluns en públic per primera vegada des del passat 9 de maig, després que es disparessin les alarmes sobre el seu estat de salut dins i fora del país.

El cap d’Estat “es troba actualment en el lloc de comandament central de l’Exèrcit de l’Aire i de les Forces de Defensa Aèria”, ha assenyalat el servei de premsa de la Presidència bielorussa en el seu canal de Telegram, en el qual ha publicat una fotografia de Lukaixenko en uniforme i la mà esquerra embenada.

L’agència oficial BELTA ha informat avui que el mandatari, de 68 anys, es va interessar per l’organització i la implementació de la protecció de l’espai aeri del país, després que aquest dissabte en la pròxima regió russa de Briansk “fossin abatuts quatre avions” de Rússia.

“Ens vam veure obligats a respondre a això. Des de llavors, hem estat en alerta màxima”, ha recalcat Lukaixenko.

L’absència del president bielorús en els actes públics del passat 9 de maig, Dia de la Victòria soviètica sobre l’Alemanya nazi, va disparar les alarmes sobre el seu estat de salut, més després que la vespra un diputat rus afirmés que el mandatari “va emmalaltir”.

El cap d’Estat de Bielorússia va estar al costat d’altres sis líders d’Àsia Central i d’Armènia dimarts passat a Moscou per a acompanyar al president rus, Vladímir Putin, en la plaça Vermella en la tradicional desfilada militar del Dia de la Victòria.

No obstant això, no va assistir a l’esmorzar que el cap del Kremlin va oferir als seus homòlegs i va ser l’únic líder que es va traslladar a la tomba del Soldat Desconegut amb cotxe elèctric, malgrat trobar-se el monument a tot just 300 metres a peu.

El mandatari bielorús va marxar immediatament després d’aquest acte en el qual els líders van dipositar flors en la tomba i a la tarda a Minsk va participar en un acte de commemoració del Dia de la Victòria en la capital bielorussa, però no va pronunciar cap discurs.

Dissabte a la tarda els oients d’Euroradio van informar d’una comitiva oficial en el centre mèdic en Zhdanovitxi, als afores de Minsk. Segons aquest mitjà, les entrades de l’hospital van ser bloquejades i es van desplegar forces de seguretat en les carreteres que condueixen a la clínica.

Els rumors sobre l’estat de salut de Lukaixenko es van intensificar el diumenge, Dia de la Bandera, l’Escut i l’Himne de Bielorússia, quan el mandatari no va aparèixer per a commemorar-lo.

Aquest mateix dia el primer vicecap del Comitè d’Assumptes de la Comunitat d’Estats Independents (CEI) de la Duma russa (Cambra Baixa), Konstantin Zatulin, va afirmar que Lukaixenko “acaba d’emmalaltir”, però com ho fa qualsevol altra persona. “Probablement, necessita descansar, això és tot”, va dir en una entrevista amb el periòdic rus Podiom.

Segons va assegurar el diumenge en el seu canal de YouTube un dels líders opositors de Bielorússia en l’exili, l’exministre de Cultura Pavel Latuixka, Lukaixenko té “miocarditis al·lèrgica infecciosa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.