Política

estat espanyol

El CIS retalla la distància del PSOE sobre el PP

Els socialistes guanyarien les generals per només 1,9 punts per sobre dels populars, segons el sondeig

Sumar avançaria Vox i se situaria com a tercera força

La diferència en estimació de vot entre el PSOE i el PP s’escurça. Així ho recull el baròmetre de maig del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest dimecres. El sondeig, donat a conèixer a les portes de les eleccions municipals i autonòmiques del 278-M, situa el PSOE com a virtual guanyador d’unes eleccions generals amb el 29,1% dels vots, 1,9 punts més que el PP, que obtindria el 27,2% de les paperetes, informen l’ACN i Efe. Per darrere seu se situaria per primera vegada com a tercera força la plataforma Sumar de Yolanda Díaz, amb el 12,3% dels vots, que avança Vox (10,6%). El CIS comptabilitza per separat els vots de la plataforma de Díaz i els de Podem, que baixarien a la cinquena posició amb el 6,1% de les paperetes. Cs, per la seva banda, manté la deriva a la baixa i aconseguiria un 2,3% dels vots.

Explica l’ACN que el baròmetre, que es va fer amb 4.000 entrevistes (587 a Catalunya) entre el 3 i el 8 de maig, i per tant té en compte la polèmica per la sequera i Doñana, però no l’element de campanya del PP sobre les llistes d’EHB Bildu en les eleccions municipals basques, assenyala que els d’Alberto Núñez Feijóo se situen ja a menys de dos punts del PSOE, mentre que en l’anterior baròmetre els socialistes treien al PP un avantatge de 4,3 punts.

De fet, el CIS de maig recull que el PSOE ha perdut 1,3 punts d’intenció de vot en un mes (del 30,4% al 29,1%), mentre que el PP ha guanyat 1,1 punts (del 26,1% al 27,2%).

El sondeig apunta a un ascens de Sumar, paraigües d’IU, Compromís, En Comú, Més País, CHA i Equo. La plataforma de Yolanda Díaz se situa per primera vegada en tercera posició amb el 12,3% dels vots, 1,7 punts més que al baròmetre del mes d’abril (10,6%). Per contra, Podem en solitari perd sis dècimes, i passa del 6,7% al mes d’abril al 6,1% al baròmetre del maig.

Vox se situa en quarta posició. Perd cinc dècimes d’intenció de vot i passa de l’11,1% al mes d’abril al 10,6% al maig. Una deriva negativa que manté també Ciutadans, que passa del 2,8% a l’abril a un 2,3% al maig.

Els independentistes catalans

Pel que fa a les forces catalanes, ERC se situa com a sisena força a tot l’Estat, per davant de Cs, amb el 2,4% dels vots. Són tres dècimes més respecte al mes d’abril, quan el CIS atorgava a Esquerra el 2,1% de les paperetes de tot l’Estat.

Junts també augmenta els suports en tres dècimes. Passa del 0,9% del sondeig del mes d’abril a un 1,2% al de maig. La CUP també puja. Guanya una dècima en passar del 0,6% de l’abril al 0,7% al maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.