Política

melilla

Operació contra la presumpta compra de vots per correu a Melilla

Els deu detinguts, entre ells el número tres de la llista de Coalició per Melilla el 28-M, queden en llibertat després de declarar a comissaria

Agents de la policia espanyola han iniciat aquest dimarts una operació contra la presumpta trama de compra de vots per correu a Melilla, que s’ha saldat amb deu detinguts, tres d’ells dilluns, que després de declarar a comissaria han quedat en llibertat. Tot i això, hauran d’anar als jutjats quan la jutgessa a càrrec de la investigació els citi a declarar.

Entre els arrestats aquest dimarts figura el número tres de la llista de Coalició per Melilla en les eleccions del 28-M, el conseller de Joventut i Participació Ciutadana del govern Ahmed Al-lal, i el gendre del líder del partit, l’expresident de la ciutat autònoma Mustafa Aberchán. A més de les detencions, els agents han efectuat deu escorcolls, entre ells a la seu de Coalició per Melilla.

L’operació policial s’emmarca en la investigació judicial pel cas dels suposats vots comprats. La jutgessa del cas ha decretat secretes les actuacions. L’ACN diu que fa dies que s’havien obert les investigacions. Segons explica l’agència, amb motiu de les eleccions del 28-M Correus va registrar un increment substancial de peticions de vot per correu que ascendien al 20% del total quan la mitjana a l’Estat no arriba al 3%. Diversos mitjans van publicar investigacions que apuntaven que s’estava pagant entre 50 i 150 euros per vot.

La setmana passada el nombre de vots per correu sol·licitats representava ja 10 dels 25 escons a elegir en aquests comicis. La Ser ha informat aquest dimarts d’una ramificació del cas a Barcelona. Segons aquest mitjà, davant les ordres de la Junta Electoral Central (JEC) de demanar el DNI a tothom qui anés a dipositar vots per correu a Melilla i a qualsevol punt de l’Estat on es presentessin amb destinació a la ciutat autònoma, la trama hauria provat de subornar funcionaris de Correus a Barcelona per intentar portar milers de vots a les oficines de la capital catalana i esquivar el control. De moment, informa l’ACN, la delegació del govern espanyol a Melilla no ha confirmat aquest intent de suborn.

En els escorcolls, la Policia ha trobat paperetes amb la documentació per a ser enviades, i diners en metàl·lic. L’intent d’adulterar les eleccions a Melilla va fer-se públic fa dues setmanes. Després de diversos robatoris a carters, que van acabar escortats per la policia, la Junta Electoral Central (JEC) va avalar que es demanés el DNI a les persones que dipositaven el vot per correu a les oficines de Correus, la qual cosa va reduir les cues diàries per demanar el vot per correu de 700 persones a 10, segons va explicar la delegada del govern espanyol a Melilla.

El sistema electoral obliga a presentar el DNI a les oficines de correu quan se sol·licita el vot per correu i quan es rep la documentació, però no quan es diposita finalment la papereta a l’oficina postal. El canvi a Melilla, on ara cal presentar el DNI també per dipositar el vot, es va fer extensiu per a tots els vots amb destinació a Melilla, però no per a les votacions a ajuntaments i comunitats de la resta de l’Estat.

El febrer del 2021 el Tribunal Suprem va confirmar la sentència de dos anys de presó per a Aberchán i per a l’exsecretari general del PSOE de Melilla, Dionisio Muñoz Pérez, per la compra de vots emesos per correu a les eleccions del Senat del 2008.

Interrogada sobre la presumpta trama de compra de vots de Melilla aquesta qüestió a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha afirmat que l’operació demostra que l’estat de dret funciona i que els processos electorals són garantistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.