Economia

CONSUM

Unió de Pagesos denuncia que la llet de marca blanca els està matant

Vessant cartrons de llet de marca blanca plens de llet tenyida de vermell en representació de la sang dels productors. A les portes del supermercat Esclat de Banyoles, Unió de Pagesos va denunciar així la “sagnia” que hi ha en el sector lleter català i en va responsabilitzar les grans cadenes de supermercats perquè fixen un preu de la llet per sota del preu de cost. “Aquestes pràctiques, que semblen les d’un càrtel encobert, han arruïnat els productors i han vulnerat la llei de competència”, va afirmar Marc Xifra, responsable del sector boví de llet d’Unió de Pagesos, en el programa Tot es mou de TV3.

Amb l’objectiu de posar fi a aquesta lluita de preus que viuen els ramaders des de fa anys, Unió de Pagesos va presentar un decàleg de deu mesures, entre les quals hi ha un marc normatiu que garanteixi un preu just perllongat en el temps i la implicació de la Generalitat i l’Estat per garantir la cadena alimentària.

A principis d’aquest maig, Unió de Pagesos va reclamar a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) que sancionés Bonpreu, Lidl i Mercadona per haver fixat preus de venda de llet de marca blanca idèntics.

El responsable del sector boví de llet d’Unió de Pagesos, Marc Xifra, assegurava que no s’entén que hagin venut els cartrons de llet al mateix preu els tres supermercats quan “tenen uns costos de producció diferents”. Per això, els ramaders consideren que s’ha vulnerat la llei de competència i això ha anat en detriment dels pagesos, que s’han vist forçats a vendre per sota del preu de producció. “No entendríem que anéssim a un carrer i tots els bars tinguessin els entrepans al mateix preu, els cafès o els refrescos”, hi va afegir Xifra.

A banda de la denúncia pública dels pagesos, el sindicat va presentar un decàleg de mesures que caldria aplicar per garantir la supervivència del sector. La primera de les quals és establir un marc legal que garanteixi als vaquers uns preus justos de la llet perllongats en el temps. D’altra banda, demanen a l’executiu espanyol que modifiqui la llei estatal perquè defineixi la quota a partir de la qual es pot parlar d’abús de posició de domini per denunciar les males praxis de la indústria. A més, la llei també hauria de garantir que no es permeti la revenda a pèrdues perquè els grans distribuïdors no facin servir la llet com a reclam.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2292541-unio-de-pagesos-denuncia-que-la-marca-blanca-els-esta-matant.html

2292541



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.