Gran angular

BonÀrea introdueix ‘cobots’ amb IA per a les comandes en línia

L’empresa de Guissona, Siemens i Universal Robots desenvolupen un innovador procés d’automatització per al sector alimentari. DFactory acull la jornada ‘WeAreCobots’ sobre robots col·laboratius

BonÀrea ha decidit pujar un esglaó més en l’automatització de la companyia i ha decidit incorporar robòtica col·laborativa a la seva àrea de magatzem on s’organitzen les comandes rebudes a través de la seva pàgina web. “Aquest és un primer pas, però ja estem mirant com podem incorporar els cobots en les tasques de buidatge dels palès que arriben al magatzem”, explica Marc Mases, coordinador d’Automatització de l’empresa alimentària de Guissona.

En aquest procés innovador de robotització dirigit a la logística de magatzem del sector alimentari, hi ha participat l’empesa d’origen danès Universal Robots i la tecnològica Siemens, amb el seu software SIMATIC Robot Pick AI, que permet automatitzar fins i tot allò desconegut o imprevisible per millorar la productivitat, la versatilitat i la seguretat als magatzems.

L’empresa alimentària de Guissona va posar en marxa el maig de l’any passat la seva gran plataforma logística a Épila (Saragossa), des d’on distribuirà a l’Estat espanyol. “Tenim el gran repte de realitzar la logística de cada dia, i la nova plataforma d’Épila incrementarà exponencialment aquest repte. Per abordar la distribució a tot l’Estat des de Saragossa i també l’expansió que està fent l’empresa cap a València, Pamplona i Madrid, necessitàvem continuar amb l’automatització que vam iniciar fa ja una dècada, i d’aquí la incorporació dels cobots”, explica Mases.

L’equip de desenvolupament d’enginyeria de BonÀrea, conformat per més de 200 professionals, preveu incorporar entre sis i vuit robots en una primera fase, “per acabar tenint-ne al voltant de 35 en total”, concreta Mases.

Demostracions.

La robotització de l’àrea d’organització de les comandes en línia de BonÀrea va ser un dels tres casos d’èxit que es van exposar durant la jornada WeAreCobots, juntament amb els de les empreses Plàstiques Puig i HP. La jornada, organitzada per Universal Robots, juntament amb OnRobot, Robotnik i Siemens, es va celebrada ahir al matí a DFactory Barcelona, l’ecosistema d’indústria 4.0 més gran del sud d’Europa, impulsat i gestionat pel Consorci de la Zona Franca (CZFB).

Més de 200 enginyers, CEOs, responsables industrials i de l’àmbit de l’educació i la investigació van ser presents en la trobada, que va comptar també amb una àrea d’exposició i en la qual es van realitzar demostracions de setze empreses especialitzades en la creació d’aplicacions per a robots que permeten la implementació de la robòtica col·laborativa en diverses tasques industrials, com ara cargolat de peces, muntatge de palès, tècniques de soldadura, inspecció de qualitat i altres casos en els quals hi té molt a veure la intel·ligència artificial (IA) i la visió artificial.

Precisament la jornada tenia com a objectiu aprofundir en la innovació i les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies que ja s’estan incorporant als cobots. “La robòtica no només està pensada per a les grans empreses, com les automobilístiques. El teixit industrial de Catalunya està format el 96% per pimes, i aquesta nova tecnologia dels cobots és de molt fàcil aplicació, flexible i es pot programar sense coneixements informàtics i a mode usuari”, va afirmar Jordi Pelegrí, country manager d’Universal Robots a Espanya i Portugal, que va precisar, per animar a les petites i mitjanes empreses a entrar en aquest nou món industrial, que el retorn de la inversió en cobots “és inferior a un o dos anys”. Universal Robots ja ha venut 75.000 robots col·laboratius a nivell global, amb un creixement del 30% anual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.