Política

alemanya

El partit d’extrema dreta AfD governarà per primera vegada un districte

Avís de l’extrema dreta alemanya. El partit ultradretà Alternativa per Alemanya (AfD) va guanyar diumenge les seves primeres eleccions de districte i ho va fer per majoria absoluta, de manera que no hi ha hagut cordó sanitari possible. Robert Sesselmann, candidat d’AfD a Sonneberg, a l’estat federat de Turíngia, es va imposar amb el 52% dels vots en els comicis que es van celebrar en aquest districte –el segon més petit d’Alemanya i un dels més pobres–, mentre que el seu únic adversari, el conservador Jürgen Köpper, va obtenir el 47% de les paperetes tot i disposar del suport de la resta de formacions.

La ultradreta és especialment forta a tot l’est d’Alemanya, i, en el cas de Turíngia, està dominada pel corrent més radical, representat pel líder regional Björn Höcke. La segona volta de les eleccions en aquest petit districte havia despertat una notable expectació a Alemanya, en un moment en el qual la ultradreta s’ha disparat a la segona posició a escala nacional, amb un 18% dels vots.

Segons el sondeig mensual que publica la televisió pública alemanya ARD, difós divendres passat, si ara se celebressin eleccions els conservadors, ara a l’oposició i integrats per la Unió Cristianodemòcrata (CDU) i la seva agermanada Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), guanyarien els comicis amb el 29% en intenció de vot, seguits d’AfD amb el 19%. Els socialdemòcrates del canceller Olaf Scholz quedarien relegats al tercer lloc amb el 17% en intenció de vot, mentre que els seus socis de coalició, els Verds i el Partit Liberal (FDP), obtindrien un 15% i un 6%, respectivament. La formació ultradretana AfD l’exclouen com aliada en una coalició la resta de partits que componen l’espectre parlamentari, inclosos els conservadors, el líder dels quals, Friedrich Merz, rebutja tota cooperació amb el partit d’extrema dreta.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2305781-l-extrema-dreta-alemanya-afd-governara-per-primera-vegada-un-districte.html

2305781



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.